Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Sosyal Güvenlik Haftası Buluşması" programında SGK'nin emeklilik gibi önemli alanlarını vurguladı. Emeklilere yönelik bir dizi düzenlemenin uygulandığını belirtti ve bu yılı "Emekliler Yılı" ilan ettiklerini dile getirdi. Işıkhan, emeklilerin refah içinde yaşamalarını hedeflediklerini ifade etti.
Işıkhan, emekliler için bu yıldan itibaren sunulan olanakların çeşitlendirilerek artacağı bir dönemin başladığını dile getirerek şu sözleri kullandı:
"Sosyal Güvenlik Kurumunu yeni bir hizmet modeline taşıyoruz. Nedir bu yeni model? Bildiğiniz gibi SGK, emekliler açısından yalnız maaş ve ikramiye ödeyen teknik bir kurumdu. Artık SGK'yi sosyal açıdan da emeklilerimize hizmet verecek, gerçek anlamda emeklilerimizi SGK'ye paydaş yapacak, sosyal yönü de olan bir kurum haline dönüştürüyoruz. SGK'yi emeklilerimizin yaşam kalitesini artıracak arz odaklı hizmetlerle dinamik bir yapıya kavuşturuyoruz. Bu model kapsamında emeklilerimize yönelik sağlık hizmetlerinden sosyal faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede hizmetler sunulacak."
Işıkhan, emeklilerin taleplerini ve beklentilerini doğrudan iletebilecekleri, geri bildirimde bulunabilecekleri bir iletişim platformunun kurulacağını vurgulayarak, emeklilerin tek bir telefon aracılığıyla SGK danışmanlarına erişebileceklerini açıkladı.
Teknolojik çözümleri devreye alarak emeklilerin yaşamlarını kolaylaştıracaklarını belirten Işıkhan, emeklilere yönelik yeni hizmetlerin tanıtılması için oluşturulan "emekliler.gov.tr" web sitesinin kısa sürede erişime açılacağını ifade etti.
EMEKLİLERE YÖNELİK YENİ HİZMETLER HAYATA GEÇİRİLİYOR
Işıkhan, emeklilere yönelik yeni hizmetlerin hayata geçirilmesinde birçok paydaşın desteğinin olduğunu belirterek, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Paydaşlarımızla görüşmelerimiz neticesinde netleşen desteklerin bir kısmını sizlerle paylaşmak isterim. Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde yaz aylarında uygun olan yurtlar, bir aylık dönemde emeklilerimizin ücretsiz kullanımına açılacak. Bunun yanında Gençlik ve Spor Bakanlığımız bünyesindeki tesisleri ücretsiz olarak tüm emeklilerimize açma kararı aldı. Emeklilerimiz tüm illerde yer alan kamuya ait misafirhane, öğretmenevleri, sosyal tesis ve konukevlerinden tıpkı kamu görevlileri gibi yüzde 15 indirimli faydalanabilecek. Sendikalarımızın misafirhanelerinde ve sosyal tesislerinde emeklilerimize özel indirimler sağlanmaktadır.
PTTcell emeklilere özel Emekli Paketi oluşturuldu. PTT Kargo'da emeklilere özel indirim sağlanıyor. TCDD'de yıl süresince emekliler için ana hat trenlerinde yüzde 10 indirim sağlandı. YÖK ile yapılan ortaklık kapsamında Kuşaklararası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma temelli 3. Yaş Üniversitesini yaygınlaştırıyoruz. Ayrıca yerli ve milli ödeme sistemimiz olan Troy ile bankalarla yaptığımız protokol çerçevesinde emekli kartları vasıtasıyla fatura ödemelerinde, eczane ve market harcamalarında belirlenen üst limit dahilinde, giyim mağazalarında indirimler tanımlanacak."
Işıkhan, yeni SGK hizmet modeliyle, emeklilerin toplumda aktif olarak yer aldığı, hatta katma değer üretebildiği bir sistemi hedeflediklerini belirterek, bakanlıklar ve kurumlarla görüşmeleri sürdürdüklerini ve daha pek çok yeniliği emeklilere ulaştırmayı planladıklarını ifade etti.
Ayrıca, emeklilerin daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir emeklilik dönemi geçirebilmeleri için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Işıkhan, "Kıymetli emeklilerimizin beklentilerini çok iyi biliyoruz. Şuna emin olun, 12. Kalkınma Planı hedeflerimize ve Orta Vadeli Program'a bağlıyız. Titiz ve disiplinli şekilde yürütülen ekonomi politikasıyla beklentilerinizi karşılayacak, refahlarınızı kalıcı şekilde artıracak duruma gelmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
"SGK CO-PİLOT" UYGULAMASI DEVREYE ALINACAK
Işıkhan, göreve başladığı günden itibaren öncelik verdiği konular arasında dijital dönüşüm projelerinin geldiğini belirterek, Bakanlık olarak verdikleri kamu hizmetlerinin geliştirilmesi, daha etkili, verimli, hızlı ve güçlü bir şekilde sunulabilmesi amacıyla yapay zeka, büyük veri analizi ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerle donatılmış yeni bir uygulamayı hayata geçireceklerini açıkladı.
Işıkhan, sözlerini şöyleki sürdürdü:
"SGK Co-Pilot (Destek Pilot) uygulamasıyla kayıp-kaçak, kötüye kullanma, anomali tespiti, veriyle karar alma, risk odaklı denetim, akıllı asistan, veriyle tahmin modelleme uygulamalarının etkinleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında, verilerimiz üstünden analiz yapılarak sağlık geri ödeme fatura maliyetlerinin düşürülmesi, sağlık fatura hizmetlerinin etkinleştirilmesi, iş gücünün ve kaynakların doğru, etkin ve verimli kullanılması, sağlık geri ödeme süreçlerinin iyileştirilmesi, sağlık fatura inceleme ve ödeme süresinin hızlandırılması hedeflenmektedir. Bu sistem en kısa sürede hayata geçirilecektir."
Işıkhan, sosyal güvenlikteki suiistimalleri engellemek amacıyla "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Bu projeyle, vatandaşların sosyal güvenlik haklarını ihlal eden ve haksız yere maddi kazanç sağlamaya çalışan art niyetli kişileri hızlı bir şekilde tespit edip gerekli önlemleri aldıklarını ifade etti.