Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda, bundan sonra, salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, Ağır Hasta sayısı da verilecek. Yeni ve toplam hasta sayısına ek olarak, seyir hakkında detaylı bilgi sunması için Zatürre Oranı gösterilecek. Tablodaki değişiklik ile yoğun bakım hasta sayısının aktif vakaya oranının dünya ortalamasının üstünde giden seyri görülemeyecek.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’nu paylaştı. Tablodaki verilere göre; koronavirüs kaynaklı toplam can kaybı 5 bin 659, vaka sayısı 228 bin 924 oldu.
Sağlık Bakanı Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, ''Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda, bundan sonra, salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, Ağır Hasta sayısı da verilecek. Yeni ve toplam hasta sayısına ek olarak, seyir hakkında detaylı bilgi sunması için Zatürre Oranı gösterilecek. '' ifadelerine yer verdi.
PEKİ NE ANLAMA GELİYOR? BİLGİLER KAFA MI KARIŞTIRYOR?
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda, bundan sonra, salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, Ağır Hasta sayısı da verilecek. Yeni ve toplam hasta sayısına ek olarak, seyir hakkında detaylı bilgi sunması için Zatürre Oranı gösterilecek.
Tabloya göre, toplam test sayısı 4 milyon 711 bin 95, toplam ağır hasta sayısı 542, hastalarda zatüre oranı yüzde 9.4 oldu.
Bugünkü test sayısı 45 bin 712 olarak kayıtlara geçti.
‘Ağır Hasta sayısı da verilecek’
Sağlık Bakanı Koca Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
”Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda, bundan sonra, salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, Ağır Hasta sayısı da verilecek. Yeni ve toplam hasta sayısına ek olarak, seyir hakkında detaylı bilgi sunması için Zatürre Oranı gösterilecek. ”
Tablodaki değişiklik çaresizlik mi?
Türkiye Koronavirüs Tablosu’nda yapılan değişikliği yorumlayan Prof. Dr. Fatih Tank, ”Yoğun bakım hasta sayısının aktif vakaya oranı için dünya ortalamasi %1 civarında olduğu söyleniyordu. Bu oran Türkiye için dün yaklasik %11’di. Bu oran bugün itibariyle bulunamiyor. Çünkü ırmaktan geçerken veriler ve tanımlar değişti.” dedi.
ANKARA'DA YOĞUN BAKIM
Ankara'da yoğun bakımda doluluk oranımız %67. Standart yataklarımızın doluluk oranı ise %49. Solunum cihazlarının doluluk oranı ise %25. Şehir hastanelerindeki doluluk oranları ise, yoğun bakımlar %69, standart yataklar %32, solunum cihazları ise %16. Bu rakamlardan da, şehir hastaneleri dahil olmak üzere, bir sorun olmadığını ama her gün açıklanan rakamlarla giderek yoğun bakımdaki hasta sayılarımızın arttığını zaten söylüyoruz.
AŞI ÇALIŞMALARINDA ALTI AYDA GELİŞME OLABİLİR
Aşı çalışmalarına ilişkin soru üzerine Bakan Koca, şu bilgileri verdi:
"Zannediyorum önümüzdeki 4-5 ay veya 6 ay yani aralık belki erken olabilir ama ocak, şubat, mart gibi yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir gibi görünüyor. Çünkü son birkaç hafta epey mesafe kat eden ülkeler oldu. İngiltere bunlara örnek gösterilebilir. Amerika da benzer şekilde, Çin de aynı şekilde. Ama 1-2 ay sonra olacak beklentisi içinde olmamalıyız. Önümüzdeki 4-6 ay içerisinde zannediyorum bu konuda bir gelişme dünyada olabilir. Ülkemizde de biliyorsunuz bu anlamda 6 çalışma devam ediyor. Daha klinik insan çalışmaları safhasına gelinmedi. Ona da zannediyorum eylül ve ekim ayında geçecek üniversitelerimiz veya merkezlerimiz olacak. Çin ve Rusya ile aşıyla ilgili ayrıca irtibat halindeyiz, bu konudaki gelişmeleri de iş birliğini de yakınen takip ediyoruz."
RAKAMLARDA YENİDEN DÜŞÜŞ VAR
"Ramazan Bayramı döneminde uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde, 10 gün sonraki sonuç, günlük vaka sayılarında yüzde 15 azalma olmuştur. Ayrıca, aynı tarihler dikkate alındığında, entübasyona giren günlük hasta sayısında yüzde 21, yoğun bakıma giren günlük hasta sayısında yüzde 19, hastaneye yatırılan hasta sayısında ise yüzde 8 düşüş gerçekleşmiştir. Vefatlar yüzde 29 azalma göstermiştir. Uygulanan tedbirlerin başarısı ortadadır.