Nörobilimci Dr.Çağhan Kızıl, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "1 milyon kutu depoladık" dediği 'Hidroksiklorokin' ilacının olası etkilerini yazdı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, hiçbir ülkenin erken dönemde kullanmadığı Hidroksiklorokin ilacından 1 milyon kutu alındığını söylemişti. Koca, "Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok" demişti.
Nörobilimci Dr.Çağhan Kızıl, sosyal medya hesabı üzerinden "Hidroksiklorokin" ilacının olası etkilerini yazdı. Kızıl, Hidroksiklorokin'in tedavi etkisinin bilinmediğini ve Türkiye'de bu alanda yalnızca 1 çalışma yapılmasına rağmen neye dayanarak bu ilacın kullandığını sordu.
İLAÇ HAKKINDA YALNIZCA BİR ARAŞTIRMA VAR
Kızıl, ilaca ilişkin şunları yazdı:
"Hidroksiklorokin acil durum onayı (EUA) verilen bir ilaç, yani “tedavi” etkisi bilinmiyor ve kullanımı klinik deneysel çalışmalarla sınırlı. Türkiye bu ilacı hangi klinik denemelerde kullanıyor? Türkiye’den veritabanlarında bu ilaca dair 1 çalışma var sadece.
Bu bir çalışma, Hydroxychloroquine ile yapılan ve Klinik çalışma yürüten hekimler ve Türk Tabipler Birliği sürece dair daha detaylı bilgi verebilir. Bu verilere göre Türkiye bir klinik çalışmaya dahil etmeden genel bir ilaç kullanımı uyguluyor olabilir. Twitter yerine uluslararası veritabanlarında klinik çalışmaların kapsamına dair bilimsel bilgi görmek daha yerinde olur. Eğer klinik veriler bir çalışma kapsamında açıklanacaksa bu sürecin detaylarını Şu andaki durum itibarıyla Plaquenil (Hidroksiklorokin) endikasyon dışı kullanılan bir ilaç. Favipiravir ise Faz 3 klinik çalışma ilacı. Hepsi için hasta onayı alınmalı ve yasal süreçler işletilmeli." Hidroksiklorokin acil durum onayı (EUA) verilen bir ilaç, yani “tedavi” etkisi bilinmiyor ve kullanımı klinik deneysel çalışmalarla sınırlı. Türkiye bu ilacı hangi klinik denemelerde kullanıyor? Türkiye’den veritabanlarında bu ilaca dair 1 çalışma var sadece.ONAY ALINMALI
https://t.co/FJBtnnsXu7
— Caghan Kizil (@CaKizil)
April 15, 2020