Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile tam normalleşme gelişmeleri kapsamında yaptığı yorumda; “Yapıcı diyaloğumuzu devam ettirmek istiyoruz. Bundan sonraki görüşmeler niye Türkiye ve Ermenistan’da olmasın? Biz hatta Ermenistan’a teklifte de bulunduk. İlk toplantıyı Erivan’da da yapabiliriz dedik lakin henüz Ermenistan buna hazır değil içerideki baskı sebebiyle” ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine ilişkin olarak, “Özel temsilcilerimiz artık aracı olmadan Ermenistan’la görüşmemize vesile oluyorlar. Güven artırıcı adımlardan tutun da gelecekte atılabilecek adımları da kendi aralarında görüşüyorlar. Bugüne kadar doğrudan uçuşlar, kara sınırlarının üçüncü ülke vatandaşlarına açılması, kargo uçuşlarının başlaması gibi bazı adımlar atıldı. Güven artırıcı adımlar diyoruz biz bunlara. Sonuçta biz süreci tedrici bir şekilde devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.
"Bölgede kalıcı bir barışa ihtiyacımız var"
Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan’la da her aşamada istişare halinde olunduğunu vurguladı.
“Ermenistan’la Azerbaycan arasındaki normalleşmeyi de destekliyoruz. Azerbaycan’ın Ermenistan’a teklif ettiği geniş barış anlaşmasının imzalanmasını da bir an önce istiyoruz. Çünkü bölgede kalıcı bir barışa ihtiyacımız var. Azerbaycan’la Ermenistan arasında mutabakata varılan başta Zengezur Koridoru olmak üzere altyapı projelerinin de hayata geçmesi gerekiyor. Çünkü orta koridor Ukrayna Savaşı’nın ardından önem kazandı”
“Diyaloğumuzu devam ettirmek istiyoruz”
Güney Kafkasya’da kalıcı bir istikrar için hep birlikte adım atılması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Bizim burada gördüğümüz en büyük engel maalesef Ermenistan üzerindeki baskı. Diaspora bölünmüş durumda. Bir kısmı kesinlikle normalleşmeyi istemiyor, bir kısmı destek veriyor. Ermenistan içinde de aşırı gruplar başbakanın evine saldırıyorlar, sürekli sokaktalar. Ciddi bir baskı oluşturuyorlar. Bu da Ermenistan’ın normalleşme konusunda cesur bir adım atmasının önünde engel oluşturuyor. Yapıcı diyaloğumuzu devam ettirmek istiyoruz. Bundan sonraki görüşmeler niye Türkiye ve Ermenistan’da olmasın? Biz hatta Ermenistan’a teklifte de bulunduk. İlk toplantıyı Erivan’da da yapabiliriz dedik lakin henüz Ermenistan buna hazır değil içerideki baskı sebebiyle. İleride de bu tür görüşmeler olabilir.“