Bakan Ömer Bolat: "Eylül'de ihracat 22,7 milyar dolara ulaştı"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayında Türkiye'nin ihracatının 22,7 milyar dolara düştüğünü, ithalatın ise 27,1 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Dış ticaret açığı 5,1 milyar dolara ulaşırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79,2 oldu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Eylül ayında Türkiye'nin ihracatı 22,7 milyar dolara ulaşırken, yıllık bazda yüzde 1,8 azalma yaşandı. İthalatta ise yüzde 1,4'lük bir düşüşle 27,1 milyar dolara gerileme kaydedildi. Bu durum, Türkiye'nin dış ticaret açığının eylülde yıllık yüzde 0,5 artışla 5,1 milyar dolar olmasına yol açtı.

Bakan Bolat, eylül ayında dış ticarette dengelenmenin sürdüğünü vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: 

"Eylülde ihracatımız 22,7 milyar dolara ulaştı. Takvim etkisi ihracat rakamlarına bazen olumlu, bazen olumsuz yansıyabiliyor. Cuma günleri ortalama 2,3-2,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirebiliyoruz. İhracatımızın en düşük olduğu günler genellikle Cumartesi olup, Pazar günü de bu durum pek yaşanmıyor. Ancak altın ihracatında yüzde 66'lık bir gerileme gözlemlendi. Altın ve enerji hariç tutulduğunda, ihracatımız yüzde 3,3 artarak 20,8 milyar dolara ulaştı. Son 14 ay içinde 9 ayda aylık ihracat rekorları kırdık. Eylül ayında 27,1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdik ve bu süreçte ithalat azalma trendini sürdürdü. Geçen yılın ikinci çeyreğine göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde 6 milyar dolarlık ithalat azalması yaşandı. Dış ticaret açığımız 5,1 milyar dolar olarak belirlendi. İthalatın ihracatı karşılama oranı ise eylülde yüzde 79,2'ye yükseldi."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.