Bakan Özhaseki: Sene Sonuna Kadar 200 Bin Konut Teslim Edilecek

Dünya Bankası ve Çevre Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi Ankara'da tanıtıldı. Proje, ulusal emisyon ticaret sistemini güçlendirerek düşük karbonlu ekonomiye geçişi hedefliyor. Bakan Özhaseki, sıfır emisyon ve yeşil varlık vurgusu yaptı.

Dünya Bankası ve Çevre Bakanlığı, Türkiye'nin karbon piyasasını güçlendirmek ve düşük karbonlu ekonomiye geçişi hızlandırmak için iş birliği yapıyor. Ankara'da tanıtılan proje, ulusal emisyon ticaret sistemini temellendirerek 2053 sıfır emisyon hedefine katkı sağlamayı amaçlıyor. Bakan Özhaseki, iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm vurgusu yaptı.

Dünya Bankası ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü "Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi"nin tanıtımı Ankara'da İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Bu proje kapsamında, ulusal emisyon ticaret sisteminin güçlendirilmesi planlanıyor.

Ayrıca, projenin düşük karbonlu ve rekabetçi bir ekonomiye geçişe katkı sağlamayı amaçladığı belirtiliyor. Karbon fiyatlamada yeni bir yol haritası oluşturularak ulusal karbon fiyatlandırma araçlarıyla düşük karbonlu kalkınma çalışmalarının desteklenmesi hedefleniyor. Projenin genel amacı arasında 2053'teki net sıfır emisyon hedeflerine katkıda bulunmak da yer alıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konuşmasında 'sıfır atık', 'sıfır emisyon', 'iklim değişikliği' ve 'yeşil varlık' konularının önemini vurguladı.

Özhaseki ayrıca, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlere de değinerek, "Sene sonuna kadar 200 bin konutun teslimatını yapacağız. Her ay 10-15 bin evi teslim etmeye devam edeceğiz." dedi. Şu anda bin 240 yerde şantiyenin olduğunu ve 110 bin kişilik bir çalışan ordusu ile çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, 4 bin 333 köyde köy evi yapıldığını ve bunların depreme dayanıklı olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin yol açtığı zararları önlemek için çaba gösterdiklerini vurgulayan Özhaseki, kuraklık, yangınlar ve heyelanlar gibi iklim değişikliğinin neden olduğu sorunları izlediklerini dile getirdi. Ayrıca, Paris İklim Anlaşması'na da işaret ederek 2053'teki net sıfır emisyon hedeflerini belirtti. Yeşil dönüşüm için 'iklim kanunları' hazırladıklarını söyleyen Özhaseki, bu çalışmaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıyarak yasalaştıracaklarını belirtti.

Yeşil varlığın artırılması için çaba gösterdiklerini de söyleyen Özhaseki, son 22 yılda 7 milyardan fazla ağaç dikildiğini ifade etti.

Etkinlik, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez'in katılımıyla gerçekleşti ve Bakan Özhaseki ile misafirlerin hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.