Bakan Özhaseki'nin İliç'in deprem riski taşıdığından haberi yokmuş!

Bakan Mehmet Özhaseki, İliç'e geç gitmekle eleştirilirken, uzmanların yıllardır "bu bölge deprem riski taşıyor" uyarılarını hiç duymadığını ifade etti. Fay hattı sorularına, “İlk defa duyuyorum bunu fakat ihbar kabul edip araştıracağım,” yanıtı verdi.

İliç ilçesindeki Çöpler Anagold Altın Madeni'nin, aktif bir fay hattı zonu üzerine kurulu olduğu biliniyor. Geçtiğimiz yıl Prof. Dr. Naci Görür, bu fay hattında 7 büyüklüğünde bir deprem beklentisini dile getirmişti.

Görür "Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz," demişti. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Anagold Madencilik'e ait Çöpler Madeni'ndeki risklere işaret etmişti. Bu bölge için yaptığı açıklamasında, "Bu fayın uzunluğu 35 kilometredir. 35 kilometrelik bir fay da aşağı yukarı 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır" ifadeleri kullandı.

İL KEZ DUYDUĞUNU İTİRAF ETTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, TV100'de Candaş Tolga Işık'ın sorusu üzerine, "İliç'teki madenin fay hattının doğrudan üzerinde olduğu doğru mu?" şeklindeki soruya yanıt verdi.

"İlk defa duyuyorum bunu fakat ihbar kabul edip araştıracağım," dedi.

MTA RAPORUNDA 10 SENE SONRA FAY HATTI SİLİNDİ İDDİASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, madenin fay hattı üzerinde kurulmasıyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, 2013 yılında Maden Tetkik Arama'nın raporunda yer alan fay hattının 2023 yılındaki raporda silindiğini iddia etti ve bunu desteklemek amacıyla bir belge paylaştı. Yavuzyılmaz, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "MTA’nın, Erzincan İliç’teki Anagold maden sahasının tam altından geçen Ovacık fay hattı-Munzur segmentini resmi fay haritasından sildiğini tespit ettik. 2013 yılı MTA haritasında bulunan fay hattı, 2023 senesinde gösterilen haritada yok! Kaynak: Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü 2013 ve 2023 yıllarına ait Resmi Diri Fay Haritaları."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Toz fırtınası Türkiye ye geliyor: Bu illerde yaşayanlar dikkat tarih verildi!
Bankadan para gönderecekler dikkat değişti: Tüm bankalarda yeni sistem!
Arka Sokaklar Kadrosuna Bir Yıldız Oyuncu Daha!
Pelle Duveblad: Irak'tan Bisikletle Diyarbakır'a Unutulmaz Bir Yolculuk
Kripto para borsası çöktü, ancak müşterileri paralarını fazlasıyla geri alacak!