Bakan Şimşek: 2023'te yüzde 4,5 büyüme öngörüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 senesinde sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4,5 civarında bir büyüme öngördüklerini söyledi.

Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği 66. Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu. Büyüme tahminini paylaşan Şimşek, "Ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı çok açık. 2023'te yüzde 4,5 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Küresel koşulların zorlaştığına değinen Şimşek, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel büyümenin yüzde 3 civarında olması bekleniyor. Burada küresel parasal sıkılaştırmanın etkisi de var yapısal karşı rüzgarlar da var" sözlerini kullandı.

"Sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecek"

"Sadeleşme" ve "sıkılaşma" adımlarının devam edeceğini açıklayan Şimşek, şunları söyledi:

"Ekonomi politikalarımızda şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik, uluslararası normlara uygunluk temel ilkemizdir. Ekonomi politikalarımızı şekillendiriyoruz.

Makro finansal istikrar sürdürülebilir büyüme hedefine ulaşmak istiyoruz. Dalgalı kur sistemi, dışa açık ve kurala dayalı ekonomi ilkelerini benimseyen bir sistem anlayışı içerisinde ilerleyeceğiz. Kısa vadede önceliğimiz tabi ki makro finansal istikrarın kalıcı şekilde tesis edilmesi öngörülebilirliğin artırılmasıdır.

Finansal istikrarımızı güçlendirmek piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak için para politikasında başlattığımız sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecektir. Para ve maliye politikalarını eş güdüm içerisinde yürütmeye devam edeceğiz."

"Sermaye piyasalarına fon akışı başladı"

Mehmet Şimşek, iç talepteki güçlü artışın makro finansal istikrarı cari açık ve enflasyon üzerinden tehdit ettiğini, bu nedenle politikaların yeniden dengelenme ihtiyacına göre şekillendiğini belirtti.

Moody's'in Türk bankalarının kredi notunu "negatif"ten "durağan"a çevirdiğini  ve Türkiye'nin borçlanma maliyetini gösteren CDS'in 700'lerden 400'lere gerilediğini anımsatan Şimşek, "Sermaye piyasalarına fon akışı başladı. Finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz. Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları ülkemiz için daha olumlu perspektif sunmaya başlamış, bir kurum bankacılık sektörümüzün görünümünü durağana yukarı yönlü değiştirmiştir. Sektörün yurt dışı finansmanı geliştirmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşması önemli"

Bakan Şimşek, parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna gelindiğini belirterek, "Yakınız. Yani 2024'ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır" ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek, fiyat istikrarı ve sürdürülebilir büyümeyi hedeflediklerini vurguladı.

Bankacılık sektörüyle ilgili mesajlar veren Mehmet Şimşek, "Özel bankaların tüketici kredilerine odaklandıkları dönem geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değildir, bu konuda özel bankaların haklı gerekçesi de kalmamıştır. Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşması önemlidir." diye konuştu.

Sektörün reel ekonomiyi desteklemek için önümüzdeki dönemde yurt dışı finansman imkanlarını daha güçlü şekilde değerlendirmesini bekliyoruz. Sektörden beklentimiz bu. İç talepte bir dengelenme ihtiyacı var, bankalarımızdan cari açığın iyileşmesi, dezenflasyonist sürecin başarısı için programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz." açıklamasını yaptı.

"Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak"

Hazine ve Maliye Bakanı, reel sektörün finansmana erişim konusundaki sıkıntılarını hatırlatarak "Dün TOBB'un bir etkinliğine katıldık. Temsilcilerin hemen hemen hepsinin belirttiği nokta finansmana erişimdi. Bu konuda üzerimize düşeni biz de yapacağız." ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek, "Finansal istikrarımızı güçlendirmek piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak için para politikasında başlattığımız sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecektir. Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak. Bankacılık sektörü bugüne kadar ülkemizin büyümesini güçlü şekilde desteklemiştir. Bunun devamı da bir ihtiyaçtır." diye ifade etti.