Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, '2024 Berlin Küresel Diyaloğu' konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok makroekonomik zorluğun üstesinden geldiğini belirterek enflasyon sorununu aşmak için daha zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Bir yıl önce Türkiye'nin büyük bir cari açıkla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Şimşek, günümüzde cari açığın azaldığını ve deprem harcamaları hariç bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,6'ya düştüğünü aktardı.
Bütçe açığının kontrol altında olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonun makroekonomide en temel sorun olduğunu dile getirdi. 1970'lerden sonra 56 ülkedeki dezenflasyon süreçlerini inceleyen Şimşek, enflasyon oranlarının düşmesinin ortalama 3,5 yıl sürdüğünü kaydetti. Sıkı para ve maliye politikaları uygulayarak enflasyon beklentilerini sağlamlaştırmayı hedeflediklerini belirten Şimşek, enflasyonun 2026 sonuna kadar tek haneli rakamlara düşmesini beklediklerini ifade etti.
Bakan Şimşek, "Enflasyon tek haneli rakamlara inecek. Bunu iyi bir istihdam artışı sağlarken yapmak istiyoruz," dedi. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), küresel ticaretteki parçalanmanın küresel hasılada yüzde 7'ye kadar düşüşe yol açabileceğini belirttiğini de aktaran Şimşek, bunun Almanya ve Fransa'nın toplam GSYH'sine eşdeğer olduğunu söyledi.
Türk ekonomisinin küresel ticaretteki parçalanmalara karşı dirençli olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun nedeninin Avrupa Birliği (AB) ile tam bir Gümrük Birliği'ne sahip olmak olduğunu belirtti. Türkiye'nin Orta Asya, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ile dostane ilişkileri olduğunu ifade eden Şimşek, pandemi sonrası tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesinden faydalandıklarını söyledi.
Türkiye'nin yüksek borç sorunu yaşamadığını belirten Şimşek, dünya genelinde reel sektör, hanehalkı, bankacılık sektörü ve kamu borçlarının küresel GSYH'ye oranının yüzde 330 seviyesinde olduğunu, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 250 ve Türkiye'de yüzde 99 olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin sunduğu yatırım fırsatlarına değinen Şimşek, ülkenin 1,3 trilyon dolarlık milli gelirle büyük bir ekonomi olduğunu ifade etti. Son 20 yılda reel GSYH büyüme oranının ortalama yüzde 5,5 olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin daha fazla büyümesi ve ekonomik şoklara karşı daha dayanıklı olması için çaba gösterdiklerini söyledi. Ayrıca, rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artıracak kapsamlı bir reform programlarının olduğunu ve hem bölgedeki ülkelerle hem de Avrupa ile yeniden ilişkiler kurmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.