Bakan Şimşek açıkladı: Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem başlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt piyasasında kayıt dışılıkla mücadele kapsamında yeni düzenlemelere ve saha denetimlerine hız verdi. Bakan Şimşek, yılbaşında yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile vergi kayıplarının önleneceğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt piyasasında kayıt dışılıkla mücadele kapsamında yürüttüğü mevzuat düzenlemeleri ve saha denetimleriyle sektörün daha denetlenebilir ve şeffaf bir yapıya kavuşmasını sağlıyor. Bakan Şimşek, "Akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) yılbaşında yürürlüğe gireceğini" duyurdu.

KAYIT DIŞILIK VE KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE İÇİN GENİŞ KAPSAMLI ÖNLEMLER

Bakanlık, özellikle vergi borçluları sıralamasında çok sayıda akaryakıt firmasının yer alması üzerine sektördeki denetim faaliyetlerini artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve ilgili kurumların iş birliğiyle atılan bu adımlar, akaryakıt piyasasında kayıt dışılığın azaltılmasını hedefliyor. Bu kapsamda, ilk olarak 2003 yılında başlatılan pompalara ödeme kaydedici cihaz bağlama zorunluluğu, yeni nesil güvenlik sistemleriyle güçlendirilerek devam ediyor.

YENİ NESİL ÖDEME CİHAZLARI İLE GÜVENLİK ARTIRILDI

Akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazların güvenlik düzeyinin artırılması amacıyla, dış müdahaleye kapalı ve anlık bilgi paylaşımı yapabilen yeni nesil cihazlar kullanılmaya başlandı. Bu sistem sayesinde, akaryakıt istasyonlarında yapılan tüm satış bilgileri anlık olarak GİB’e iletiliyor ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçiliyor.

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ YILBAŞINDA DEVREYE GİRİYOR

Bakanlık, akaryakıt alımı sırasında taşıt plakalarının elle girilmesini önleyecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTTS) devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu sistem, Ocak 2025 itibarıyla vergi mükelleflerinin iş araçları için zorunlu hale gelecek ve akaryakıt istasyonlarında fişlerin başka araçlara düzenlenmesi engellenecek. Bakan Şimşek, UTTS’nin devreye alınmasının sektörde usulsüzlüklerin önlenmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

TEMİNAT UYGULAMASI İLE LİSANS SAHİPLERİNİN SAYISI AZALDI

Akaryakıt sektöründeki lisans sahiplerinin mali yeterliliğini artırmak için getirilen teminat uygulaması da sektördeki düzenlemelerin bir parçası olarak dikkat çekiyor. İlk kez lisans alacak dağıtıcı ve bayilerden teminat istenmesi ve teminat verilmediği durumda faaliyet durdurma kararının uygulanması sayesinde, 2018 yılında 120 civarında olan dağıtıcı lisansı sahibi sayısı 35’e kadar düştü.

VERGİ KAYIPLARINI ÖNLEMEK İÇİN SERT YAPTIRIMLAR

Bakanlık, satış bilgilerini kayıt dışı bırakmak için sisteme müdahale edenlere karşı da sert yaptırımlar uygulamaya başladı. Buna göre, verilerin dışarıdan müdahaleyle değiştirilmesi, silinmesi veya bilgi gönderiminin engellenmesi gibi durumlar, vergi kaçakçılığı suçu kapsamında değerlendirilecek ve bu fiilleri gerçekleştirenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörülecek.

SAHA DENETİMLERİ İLE PİYASA YAKINDAN İZLENİYOR

Bakanlık, akaryakıt sektöründe saha denetimlerine de yoğunlaşmış durumda. Bu yılın ilk on ayında, akaryakıt ve LPG istasyonlarında 4 bin 475 yükümlü ile 53 bin 396 pompadaki 293 bin 966 tabanca denetlendi. Ayrıca, lisans başvurusu ya da süre uzatımı taleplerinde SGK’ya prim ve vergi borcu olmayanlar başvuru yapabilecek, böylece mali disiplin sağlanacak.

"VERGİ KAYIPLARININ ÖNLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM"

Bakan Şimşek, "Akaryakıt istasyonlarının bu yeni sisteme geçiş sürecinde gerekli desteği sağlamalarının önemine" vurgu yaparak, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi sayesinde vergisel anlamda önemli bir adım atılacağını ifade etti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.