Bakan Tunç, kayyımları savundu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır'daki Narin Güran cinayetiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır’daki Narin Güran cinayetiyle ilgili yaptığı açıklamada, basına uyarıda bulunarak, "Narin kızımızı hunharca katleden canilerle ilgili olarak milletimizin hiç tereddütü olmasın. Yargılama sürecini etkilemeye yönelik beyanlarda bulunulmadan haber sınırını aşan açıklamaların yapılmasında bir sorun görmüyoruz" dedi. Tunç, belediye başkanlarının görevden alınmadığını ve geçici olarak başka birinin atandığını belirterek kayyım uygulamalarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. 

Tunç’un açıklamaları şu şekilde devam etti:

"Tespit edilen kamera görüntüleri incelendi, bilirkişiler tayin edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yoğun ve titiz bir çalışma yürüttü. Özellikle HTS kayıtlarıyla baz kayıtları tespit edilerek önemli bulgular elde edildi. Daraltılmış baz çalışması çok kritik bir kanıt olarak öne çıkıyor. Son duruşmada, mahkeme heyetinin teknik raporla ilgili tereddüt ettiği konularda ek çalışmalar talep edildi. Burada devam eden bir yargılama süreci var. Suçluluk ispat edilinceye kadar kimse suçlu ya da suçsuz olarak nitelendirilemez. Bu cinayeti işleyen kişiler kim olursa olsun, yargı hesap soracaktır. Başlangıçta bazı çevreler, soruşturmanın üstünün kapatılmaya çalışıldığına dair yorumlar yaptı. Ancak devlet, Narin’in hakkını koruyacaktır ve dava sürecini takip edeceğiz. Kamuoyu, hakim ve savcıların maddi gerçeği aydınlatmaya yönelik titiz çalışmalarını gördü. Türkiye genelinde her gün duruşmalar yapılıyor ve yılda 12 milyondan fazla karar veriliyor. Bu kadar büyük bir yargı sisteminde hata yapılabiliyor. Narin davası için demiyorum ama bazı hatalı kararlar, gerekli düzeltmelerle giderilir. Kişilerin suçluluğu ispatlanmadan haberlerle masumiyet karinesi ihlal edilmemeli. Hukuk sistemimizde yer alan ‘soruşturmaya yer olmadığına dair karar’ gibi mekanizmalar sayesinde kimse haksız yere lekelenemez. Özellikle soruşturma aşamasında haberlere dikkat edilmesi gerekir; bu, anayasal bir haktır. Yargılama süreçleri de alenidir."

Tunç, devamla şu uyarılarda bulundu: "Narin Güran’ın katilleriyle ilgili halkın hiç şüphe duymaması gerektiğini tekrar vurgulamak istiyorum. Yargı sürecini etkilemeye yönelik açıklamalardan kaçınılmalıdır. Mahkeme heyeti, tespit edilen hususları sanıklara sorarak tutarsızlıkları yakalamaya çalışıyor ve bu süreçte gösterdikleri gayretleri takdir ediyorum."

Bakan Tunç, yasadışı bahis soruşturmasına da değinerek, "Bu tür davalar hakkında yargı süreci devam ediyor ve suç varsa gereği yapılır. Ancak bazı siyasetçilerin, devam eden davalarla ilgili haddini aşan yorumlar yapmaları hukuka aykırıdır. Burası hukuk devletidir ve Anayasamızda da belirtilen düzenlemelere uygun şekilde hareket edilir." dedi. 

Belediye başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili de Tunç, "Terörle ilgili soruşturma açılan belediye başkanları, İçişleri Bakanlığı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılabilir. Belediye başkanları, millete hizmet etmekle yükümlüdür. Eğer kötüye kullanırsanız, devlet Anayasa’dan kaynaklanan yetkilerini kullanır" ifadelerini kullandı.

Son olarak, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylık başvurusu kabul edilen bazı durumlarla ilgili ise Tunç, "YSK, kesinleşmiş bir hüküm olmadığı sürece adaylık başvurularını kabul eder. Eğer dava sonuçlanırsa ve başkanlık düşerse, o zaman meclis üyeleri arasından bir başkan seçilir. Bu, başkanlığın düşmesi değil, geçici olarak görevden uzaklaştırılmadır. Hukuk sistemimizde bu uygulamanın yeri vardır." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.