Bakan Tunç: 'Türk dünyası, ara buluculukta uluslararası merkez haline gelmeli'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk Dünyası Arabulucular Birliği'nin düzenlediği "Uluslararası 1. Arabuluculuk Şurası"nda, Türk dünyasının arabuluculuk alanında uluslararası bir merkez haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk Dünyası Arabulucular Birliği'nin düzenlediği "Uluslararası 1. Arabuluculuk Şurası"na katılmak üzere Dikmen Hakimevi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, Türk dünyasının arabuluculuk alanında uluslararası bir merkez haline gelmesi gerektiğini vurgulayarak, bu hedefin ortak bir vizyon oluşturduğunu söyledi.

Bakan Tunç, arabuluculuğun hem bölgede hem de dünyada barışı destekleyen bir yöntem olarak geliştirilmesinin, ülkelerin kültürel ve toplumsal başarı hikayesi haline gelebileceğini belirtti. Bu doğrultuda, şura sayesinde Türk dünyasında kurumsal iş birliğinin artacağını ifade eden Tunç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"BİLGİ PAYLAŞIMI VE ORTAK MODELLER GELİŞTİRME"


"Uyuşmazlıkların çözümünde dostane, barışçıl ve ekonomik bir yöntem olan arabuluculuk konusunda tecrübelerimizi paylaşacağız. Bu kapsamda, şura; ortak eğitim programları, başarılı uygulama örnekleri ve her ülkenin kültürel ve hukuki yapısına uygun modeller geliştirilmesine yardımcı olacaktır. Böylece, Türk dünyası güçlü bir bilgi birikimi havuzu oluşturarak, gelecekteki stratejik planlamalara rehberlik edecektir. Bu toplantıda alınacak kararlar, yalnızca üye ülkeler arasında değil, tüm dünyada bir barış modeli olarak örnek teşkil edecektir."

"EKONOMİK DAYANIŞMA GÜÇLENECEK"


Arabuluculuğun ekonomik ilişkilerdeki önemine de değinen Bakan Tunç, ticari uyuşmazlıkların dostane bir şekilde çözümünün ekonominin hızlı ve sağlıklı işleyişine katkı sağlayacağını belirtti. Tunç, bu mekanizmanın ülkeler arasında ekonomik dayanışmayı güçlendireceğini ve Türk dünyasının ekonomik bağlarını sağlamlaştıracağını ifade etti.

TÜRKİYE’DE ARABULUCULUK UYGULAMALARI


Türkiye’de arabuluculuk sisteminin başarıyla uygulandığını vurgulayan Tunç, kira davaları gibi alanlarda kaydedilen sonuçlardan örnekler verdi:
"1 yılı aşkın sürede 284 bin 974 kira uyuşmazlığı arabuluculara başvurmuş, bunlardan 116 bin 238’i anlaşmayla sonuçlanmıştır. Bu, 232 bin kişinin sorunlarının yargıya taşınmadan dostane bir şekilde çözüldüğü anlamına geliyor. Ayrıca, ortaklığın giderilmesi davalarından komşuluk hukukuna kadar pek çok alanda hızlı ve etkili çözümler sağlanmıştır."

"BAŞARI ORANI YÜZDE 65"


Tunç, arabuluculuk uygulamalarının genel başarısına dikkat çekerek, şu verileri paylaştı:
"2013’ten bu yana toplam 6 milyon 765 bin başvuru yapılmış ve bunun 4 milyon 226 bini anlaşmayla sonuçlanmıştır. Arabuluculukta başarı oranı yüzde 65’tir. Bu sistemle insanlar sorunlarını daha az harcama yaparak, kısa sürede ve barışçıl yöntemlerle çözebilmektedir."

Tunç’un açıklamaları, arabuluculuk mekanizmasının Türk dünyasında ve uluslararası arenada barışçıl çözümler için örnek bir model olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.