Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının ardından dünya genelinde siber tehditlerin yeniden gündeme geldiğini belirterek, Türkiye'nin Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) bu bağlamda stratejik önem taşıdığını ifade etti. Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca projelerinin ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağladığını vurguladı. USOM'un her gün 422 büyük saldırıyı ve 11 milyon zararlı erişim isteğini engellediğini, geçen yıl ise 140 bin büyük saldırının önüne geçildiğini açıkladı.
USOM'un 2013 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyete geçtiğini belirten Uraloğlu, siber güvenliğin sağlanmasının dijital dünyadaki tehditlerle başa çıkmak için kritik olduğunu ifade etti. USOM'un 2 bin 300'e yakın Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME), 7 bin 859 uzman personel ve 400 ulusal siber olaylara müdahale merkezi personeliyle sürekli olarak 17 milyon IP adresini taradığını söyledi. Ayrıca, telefon operatörleriyle iş birliği yaparak, siber olaylara hazırlık seviyesini artırmak için eğitimler ve tatbikatlar düzenlediklerini açıkladı.
Uraloğlu, Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca projeleri hakkında detaylı bilgi vererek, bu projelerin zararlı yazılımların tespitinden, botnetlerin belirlenmesine, zafiyet taramasından, risklerin engellenmesine kadar çeşitli alanlarda katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, Fetih Projesi kapsamında uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı oluşturarak, uzmanların yetiştirilmesini sağladıklarını sözlerine ekledi.