Bakan Yerlikaya: 'Afrika kıtası ile tecim hacmimiz 2023 senesinde 37 milyar dolara ulaşmıştır'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye-Kongo Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında Kongo heyetiyle iş birliği anlaşmalarını imzaladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye-Kongo Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısı'nda Kongo Uluslararası İşbirliği ve Kamu-Özel Ortaklığını Teşvik Bakanı Denis Christel Sassou Nguesso ile bir araya geldi. İçişleri Bakanlığı konferans salonunda yapılan toplantıda, Türkiye ve Kongo arasında arazi kullanımı, toprak etüdü ve haritalama alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü ile Kongo Milli Kütüphanesi arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.

Toplantıda, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması, Eğitim Alanında İş Birliği anlaşmalarının yanı sıra, KOSGEB ile Kongo Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı arasında iş birliği mutabakat zaptları da imzalandı. 

Görüşmenin ardından KEK 4. Dönem Toplantı Tutanakları imza töreninde konuşan Bakan Yerlikaya, Türkiye ile Kongo arasındaki ilişkilerin her düzeyde güçlendiğini vurguladı. BRICS zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kongo Cumhurbaşkanı'nın gerçekleştirdiği görüşmeyi hatırlatan Yerlikaya, ticaret, yatırım, müteahhitlik, enerji, sanayi ve tarım gibi birçok alanda iş birliği potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Yerlikaya, Türkiye'nin çok boyutlu dış politika anlayışı doğrultusunda 2003 yılında "Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi"nin benimsendiğini ifade etti. Bu strateji sayesinde Türkiye’nin Afrika kıtasıyla olan ticaret hacminin 2003 yılında 5,4 milyar dolardan, 2023 yılında 37 milyar dolara yükseldiğini, Afrika’daki Türk yatırımlarının piyasa değerinin 10 milyar dolara ulaştığını ve Türk müteahhitlerin kıtada 92 milyar dolar değerinde yaklaşık 2 bin projeyi üstlendiğini aktardı.

Dost ve kardeş Kongo ile ticaret hacminin geçen yıl 163 milyon dolara ulaştığını belirten Bakan Yerlikaya, bu hacmin 149 milyon dolarlık kısmını Türkiye’nin ihracatının oluşturduğunu, kalan kısmın ise ithalat kaynaklı olduğunu kaydetti.

Ekonomik iş birliklerinin yanında eğitimdeki ilişkilere de değinen Yerlikaya, son 23 yılda 151 Kongolu öğrencinin Türkiye burslarıyla Türkiye'de eğitim aldığını, hâlihazırda 53 öğrencinin eğitimine devam ettiğini ve bu yıl 18 Kongolu öğrencinin daha burs kazandığını söyledi. Maarif Vakfı’nın Kongo’da dört okulda toplam 320 öğrenciye eğitim verdiğini belirtti. Güvenlik ve göç yönetimi gibi konularda da iş birliğine açık olduklarını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.