TÜRKIYE’DE İŞSIZLIK ARTARKEN, BAKAN IŞIKHAN’IN YABANCILARA ÇALIŞMA İZNI AÇIKLAMASI TARTIŞMA YARATTI
DİSK-AR’a göre Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı Temmuz 2024 itibarıyla 10 milyon 681 bin kişiye ulaştı. Bu yüksek işsizlik oranının yaşandığı ortamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın "yabancılara çalışma izni veriyoruz" şeklindeki açıklaması büyük tartışmalara yol açtı.
13 YILDA YÜZDE 900 ARTIŞ
Son 13 yıl içinde Suriyelilere verilen çalışma izinlerinde yüzde 900’ün üzerinde bir artış yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, 2023 yılında toplam 239 bin 835 yabancıya çalışma izni verilirken, 2011 yılında sadece 118 Suriyeli’nin bu izni aldığı, 2024 yılında ise bu rakamın 108 bin 250’ye yükseldiği görüldü.
IŞIKHAN’IN AÇIKLAMALARI
Bakan Vedat Işıkhan, İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen "Türkiye Tech Visa" programı tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, bazı sektörlerde ve mesleklerde artan iş gücü ihtiyacını dile getirerek, "Bu ihtiyacı karşılamak üzere Bakanlık olarak nitelikli yabancı iş gücünü ülkemiz iş gücü piyasasına entegre ediyoruz. Uluslararası iş gücü politikamızda öncelik kendi yurttaşlarımıza istihdam sağlamaktır. Kendi iş gücü arzımızın yeterli olmadığı durumlarda, uluslararası iş gücünün tamamlayıcı etkisinden yararlanıyoruz," dedi.
İŞSIZLIK SORUNU VE TEPKILER
İşsizlik oranlarının 10 milyonu geçtiği, SGK prim borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için herhangi bir çözüm önerisinin sunulmadığı bir dönemde, Işıkhan’ın yabancılara çalışma izni vermeyi önceliklendirmesi, kamuoyunda tepkilere neden oldu. Bu durum, işsiz vatandaşların yaşadığı zorluklar göz önüne alındığında, hükümetin önceliklerini tartışmaya açtı.