Bakanın ‘Zam yok’ dediği poşete de zam geldi! Resmi Gazete’de yayımlandı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında market poşetlerinin fiyat aralıklarını doğrudan ilgilendiren mühim bir tebliğ yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait tebliğ, market poşeti fiyat aralıklarından alınan ‘katılım payı’nın 25 kuruşa çıktığını ortaya koyuyor.

KATILIM PAYINI DA DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR

Geçtiğimiz aylarda sizlere aktardığımız konulardan bir tanesi, 2022 senesinde uygulanacak yeniden değerleme oranıydı.

Yasaya göre 2022 yılına ait yeniden değerleme oranı, değişik bir karar çıkmadığı takdirde yüzde 36,20 olacaktı. Bu durum, tüm vatandaşların 25 kuruşa satın aldıkları market poşetlerinden alınacak katılım payını da doğrudan ilgilendiriyordu.

İşte Resmi Gazete’de bulunan tebliğin bir bölümü

Resmi Gazete’de bulunan tebliğin tamamını okumak isteğe göre, buradaki bağlantı ile Resmi Gazete’nin bugünkü sayısına varabilirsiniz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın tebliği 46 ve 47. sayfalarda bulunmaktadır.

DEVLETİN KASASINA 25 KURUŞ GİRECEK

Bazı Zaman konuyla alakalı bir açıklama yapan Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, 2022 senesinde market poşetlerine zam talep ettiklerini çünkü bu işten devletin kasasına giren paranın 25 kuruşa çıktığını, marketlerin 1 kuruş bile kazanamayacağını söylemişti.

TÜM PARA DEVLETE GİDECEK

Market poşetlerle alakalı zam talebi, kısa süre önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a iletilmişti. Kurum’un bu talebi reddettiğini de sizlerle paylaşmıştık. Lakin şimdi, bu durumu tamamen değiştirebilecek bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında bir tebliğ yayınlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan ve 1 Ocak 2022 saygınlığıyla geçerli olacak tebliğ, market poşetlerinden alınan tüm paranın devlete gideceğini ortaya koyuyor.

1 KURUŞ BİLE KAR ETMEYECEKLER

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında bulunan tebliğe göre devlet, market poşetlerinden aldığı “geri kazanım katılım payı tutarı”nı 25 kuruşa yükseltti. Yani yarın saygınlığıyla marketler, müşterilere 25 kuruşa sattıkları poşetlerden 1 kuruş bile kar etmeyecekler. Bazı Zaman poşet maliyeti, doğrudan marketlerin cebinden çıkmış olacak.

MARKETLERİN TALEBİ REDDEDİLDİ

Kararla beraber market poşetlerindeki tüm kâr devlete gidecek olsa da bizleri nelerin beklediği şu an için belli değil. Bir yandan marketlerin talebi, diğer yandan marketlerin talebini reddeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum var. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısı ise poşet maliyetlerini tamamen marketlere bırakıyor. İlerleyen günlerde konuyla alakalı yeni açıklamalar ve kararlar görmemiz son derece olası.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Yarın Gelecek İlk Zam Belli Oldu: Doğalgaza Zam Yapılacak!
Amerikalı Tüketicilerin Güveni Nisanda Düştü: Conference Board Verileri
İşte giyim devi Koton'un halka arz detayları!: Paylar ve halka arz detayları
Ekonomistler borsa uyarısı yapıyor!: Garanti BBVA karı git gide yükseliyor!
Sosyal Yardım Alan Haneler Türkiye'de Yüzde 52 Arttı: Yoksulluk Riski Büyüyor