Bakanlıktan alınan bilgilere göre, VDK, geçtiğimiz yıl büyük mükelleflerden, lüks tüketim yapanlardan, sosyal medya fenomenlerinden ve IBAN yöntemiyle vergi dışı tahsilat yapanlardan oluşan birçok farklı kesimi denetlemişti. Ayrıca kuyumculuk ve demir-çelik sektörlerinde de sayım yapılmıştı.
Yıl boyunca gerçekleştirilen denetimlerin sonuçları olumlu oldu.
Rekor seviyelere ulaşıldı Vergi incelemeleri sonucunda 159,75 milyar lira matrah farkı belirlendi, bunun üzerine 40,02 milyar lira vergi tarh edildi ve 80,41 milyar lira ceza kesildi. Gecikme faizleri hariç, vergi incelemesiyle tahakkuk ettirilen kamu alacağı 120 milyar liraya ulaştı. Bu tutarla VDK, kamuya sağlanan gelirler açısından rekor kırmış oldu.
Bakanlığın denetimleri, kayıt dışılık ile mücadeleye odaklandı. Ayrıca, maliyetleri görünür bir şekilde artmadan fiyatlarını yükselten ve bu artışı vergi gelirlerine yansıtmayan mükelleflere karşı da yoğun denetimler yapıldı.
Denetimlerde 40 milyar lira vergi tarh edildi Denetim ekiplerinin 2023 yılı boyunca incelediği 3,45 trilyon liralık beyan edilen matrahtan 18,6 milyar lira vergi tarh edildi. 2022'de ise incelenen matrah tutarı 1,19 trilyon lira olarak belirlenmiş ve 40,02 milyar lira vergi tarh edilmiştir.
Bu artış, kazançlarını eksik beyan eden ya da beyan etmeyen ve aşırı fiyat artışı yapan mükelleflere yönelik incelemeler sayesinde elde edilmiştir.
Bakanlık, 2023 yılı boyunca "izaha davet" uygulamasını etkin şekilde kullanmış ve bu uygulama sonucunda mükelleflerin vergi matrahları ortalama 17 milyar lira artırılmıştır. İzah yoluyla artırılan vergi miktarı ise 2,25 milyar liraya ulaşmıştır.
Vergi müfettişleri, ülke genelindeki vergi dairelerinde yaptığı teftişlerle 1,6 milyar lira değerinde gelir elde edilmesine yardımcı oldu.
Tahakkuk eden ve tebliğ edilen vergi ve ihbarnamelerle birlikte 21,9 milyar lira eklenmiştir.
Teftişlerin ve hasılat hızlandırma çalışmalarının birleşimi ile VDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı, vergilerini ödemeyen mükelleflere ulaşarak toplamda 124 milyar lira tahsilat yapmayı başarmıştır.
"DÜRÜST MÜKELLEFLERIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞIZ"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazancına rağmen düşük vergi ödeyen ya da ödeme yapan mükellefler üzerinde yapılan denetimlerin önemine değindi ve şu açıklamayı yaptı:
"Denetimlerimiz, kazancını kayıt dışı tutan mükelleflerin üzerine yoğunlaşmıştır. Kayıt dışı faaliyet gösteren ve düşük beyanda bulunan mükelleflerden vergi almak için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve bu uygulamaları bu yıl da sürdüreceğiz. Vergide adalet ve etkinlik bizim için temel ilke olacak."
Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede etkin yöntemler kullanıldığını ve dürüst mükelleflerin de her zaman desteklendiğini vurguladı.