Bakanlık istedi: Casuslukla anılan DİTİB'e referandum sandığı kurulacak

Yüksek Seçim Kurulu mevzuatındaki kesin yasaklamalara karşın Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Fransa’nın Lyon kentindeki binasına referandum sandığı kurulmasına izin verdi. Karara muhalefet eden YSK Üyesi Nilgün...

Yüksek Seçim Kurulu mevzuatındaki kesin yasaklamalara karşın Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Fransa’nın Lyon kentindeki binasına referandum sandığı kurulmasına izin verdi. Karara muhalefet eden YSK Üyesi Nilgün Hacımahmutoğlu, ibadethaneye sandık kurulmasının evrensel hukuk ve etik ilkelere aykırı olduğunu savundu.

BAKANLIK DİTİB'İ İSTEDİ

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü, 16 Ocak tarihinde YSK’ye başvurarak, Lyon Başkonsolosluğu’nun kent merkezindeki bir işhanının dördüncü katında olduğu, üç kişi kapasiteli tek bir asansörünün, 640 metrekare toplam kullanım alanına sahip kançılaryada (çalışma alanı) da aynı anda sınırlı sayıda yurttaşın kabul edilebildiği tek bir bekleme salonunun mevcut bulunduğunu bildirdi. 25 ve 26’ncı Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin kançılaryada düzenlendiği, ancak sınırlı olanaklar nedeniyle yurttaşlar ve binadaki diğer kişiler açısından büyük mağduriyet yaşandığı ve Fransız makamlarına şikayetlerde bulunulduğu ifade edildi. Şikâyetler sonucunda valiliğin sandık kurulmasına bir kez daha kesinlikle izin vermeyeceklerini ifade ettiği de belirtildi. Yeni bir yer kiralama girişimlerinin de sandık kurulma süresinin uzunluğu, bulunan yerlerin merkeze çok uzak olması, altyapı, toplutaşıma ve park yeri sorunları bulunması nedeniyle olumsuz sonuçlandığı ifade edildi.

Bakanlık, YSK’den yeni yer aramaya başlayan Başkonsolosluğun daha önceki deneyimleri ve dönemin yarattığı özel güvenlik/provokasyon tehditleri nedeniyle halkoylamasının Lyon Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yerleşkesi içinde düzenlenmesi isteğini karara bağlamasını istedi.

İstemi görüşen YSK, oyçokluğu ile Lyon Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yerleşkesi içinde ibadethane, mescid ve mabet dışında, yerleşke içindeki spor salonu, konferans salonu gibi bağımsız bölümlerin kullanılması ve dışarıya bağımsız giriş/çıkışların sağlanması koşuluyla istemi kabul etti.

'SANDIKLARIN KURULACAĞI YER MABET'

Karara muhalefet eden YSK Üyesi Nilgün Hacımahmutoğlu, seçimlerin adil, tarafsız ve her türlü söylenti ve endişeden uzak ortamda yapılabilmesi amacıyla 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un oy sandıklarının konulacağı yerleri açıkça belirttiğine dikkat çekti. Lyon Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne ait olan yerleşkenin, bu kurala tam olarak uygun olmadığını belirten Hacımahmutoğlu, “Oy sandığı konulması ve halkoylamasının bu yerleşkede yapılması gerek 298 sayılı Kanun’a gerek evrensel hukuk ve etik ilkelere uygun düşmemektedir. Lyon Başkonsolosluğunca daha uygun bir yer kiralanarak sonuca gidilmesi gerekirken yerleşkenin bağımsız bir bölümünde sandık kurulması mülkiyeti Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne ait binanın ibadethane (mabet) olgusunu değiştirmeyeceğinden çoğunluk kararına katılmamaktayım'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

İmamoğlu, Erdoğan’dan randevu talep edebilir
AK Parti trol temizliğine başlıyor
İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu başkanlığında ilk toplantı gerçekleşti
Özel, Bahçeli ile görüşecek
İYİ Parti'de Deprem! İlçe Yönetimi Topluca İstifa Etti!