Bakanlık resmen açıkladı: Emlak sistemi değişiyor! Buna uymayanlar 100 bin TL ceza alacak!

Üstündeki emlak ilanlarında yer alan taşınmazların, ilan veren kişi veya yakınlarına ait olması gerektiği ve bu tür platformlarda yetki belgesi bulundurma zorunluluğu getirildiği belirtildi.

Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi olmadan çalışan emlak alım satım platformlarına uyarıda bulundu. Bakanlık, geçen yılki düzenlemeye atıfta bulunarak, ilanlardaki taşınmazların, ilanı veren kişiye veya yakınlarına ait olması gerektiğini ve bu amaçla yetki belgesi alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. 2024 sonuna kadar yapılan yetki belgesi başvurularında mesleki tecrübe şartının aranmayacağını belirten bakanlık, şu an yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerine, ilan verirken sorun yaşamamaları ve cezai yaptırımlardan kaçınmaları için hemen yetki belgesi almalarını tavsiye etti.

SPEKÜLASYON ÖNLEMİ

Gerçekgündem'de yer alan habere göre, Bakanlık yönetmeliği, internet üzerindeki emlak ilanlarında spekülasyon ve sahte ilanları önlemek amacıyla, ilana konulan taşınmazların ilan veren kişiye, birinci veya ikinci derece akrabalarına ya da eşine ait olduğunu doğrulama zorunluluğu getirdi. Ayrıca, taşınmazın sahibi tarafından yetkilendirildiğinin de ilan yayımlanmadan önce teyit edilmesi gerekiyor. Bu düzenlemeye uymayan ilan siteleri, her ihlal için 100 bin liraya kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.

YETKİSİZ FAALİYET GÖSTERENLERE DÜZENLEME

Yetkisiz çalışan emlakçılar ve internet sitelerinin kayıt altına alınması için yapılan düzenlemeye göre, konut ticareti yapan emlak işletmeleri, diğer tüm koşulları sağlamaları durumunda mesleki tecrübe şartı olmadan da yetki belgesi alabilecekler. Bu düzenleme, kötü niyetli kişilerin organize bir şekilde fiyatları şişirmelerini ve spekülatif fiyat artışlarını engellemeyi amaçlıyor.

Sonuç olarak, yetki belgesi zorunluluğuna uymayan emlak alım satım platformları ve işletmelerine cezai yaptırımlar uygulanacağı ve sektörde düzenin sağlanması için gerekli adımların atılacağı duyuruldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.