Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleriyle ilgili önemli düzenlemeleri içeriyor. Yapılan değişikliklerle birlikte, sayaç muayenelerinin nasıl yapılacağı, kimler tarafından gerçekleştirileceği ve nerede yapılabileceği gibi konular da netlik kazandı.
BU TARİHTE ÜRETİLEN SAYAÇLARIN TAMAMI SÖKÜLECEK
Bakanlık, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2019 arasında piyasaya sürülen doğalgaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülmesini ve yerine geçerli muayenesi olan sayaçların takılmasını kararlaştırdı. Bu karar, enerji tüketiminde güvenilirliği artırmayı ve mevcut sayaçların standartlara uygunluğunu sağlamayı hedefliyor.
DEĞİŞİKLİK İÇİN HİÇBİR ÜCRET ALINMAYACAK
Yönetmelik çerçevesinde, sayaç muayeneleri Bakanlık il müdürlükleri veya kullanıcının tercih ettiği servisler tarafından gerçekleştirilecek. Bu hizmetler için Bakanlık tarafından herhangi bir ücret talep edilmeyecek.
Muayene esnasında, sayaçta tip onayının olmaması veya tip onayını etkileyecek değişikliklerin tespit edilmesi durumunda muayene işlemi durdurulacak ve ilgili sayaç için gerekli idari süreçler başlatılacak.
Muayene yapılacak sayaç, kullanıcı tarafından çıkarılıp servise getirilmekten sorumlu olacak. Sayaç muayene başvurusu, kullanıcı veya kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne yapılabilir. İlk muayene, periyodik muayene veya stok muayenesi sonuçlarına uygun bulunan sayaçlar, ilgili damga ile işaretlenecek.
DEĞİŞTİRMEYENLERE 10 BİN TL PARA CEZASI KESİLECEK
1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya bu dönemde son muayenesi yapılmış doğalgaz sayaçları, kullanıcılar tarafından ilgili il müdürlüğüne en geç ertesi yılın şubat ayı sonuna kadar bildirilmelidir. Bu bildirimler sonucunda, 2025 yılına kadar bu sayaçların sökülerek yerine geçerli muayenesi yapılmış bir sayaç takılması zorunludur.
Bu tarihe kadar bildirimde bulunmayan veya eksik ve hatalı bildirimde bulunan kullanıcılara, sayacın kullanım süresinin dolması nedeniyle 10 bin TL'ye kadar para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, belirtilen süre içinde listenin ilgili kuruma bildirilmemesi, eksik veya hatalı bildirim yapılması durumunda idari yaptırımlar uygulanacaktır.