Bakanlık sezaryene karşı harekete geçti 'Normal Doğum Eylem Planı' açıklandı

Emine Erdoğan, Türkiye'deki sezaryen oranlarının Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği sınırların üzerinde olduğunu vurguladı. Normal doğumun önemine dikkat çeken Erdoğan, tüm anne adaylarını doğal doğumu benimsemeye ve bu eşsiz deneyimi yaşamaya davet etti.

SEZARYEN ORANLARI YÜKSEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'deki sezaryen oranlarının Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği makul sınırların üzerinde olduğunu vurguladı. "Bütün anne adaylarımızı, fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübelerle edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum" dedi. 

TOPLANTIYA KATILIM

Emine Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Doğal Olan Normal Doğum' temasıyla düzenlenen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Toplantıya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Serkan Topaloğlu gibi birçok önemli isim de katıldı.

DOĞUMUN ÖNEMİ

Emine Erdoğan, doğum tecrübesinin, anne ve bebek arasında yaşam boyu sürecek özel bir bağın kurulduğu hassas bir süreç olduğunu ifade etti. "Doğum esnasında yaşananlar, annenin ve bebeğin üzerinde ömür boyu etkisi kalacak derin izler bırakır. Bu yüzden, bu özel zamanın mümkün olduğunca doğal bir şekilde yaşanması hayati önem taşır" şeklinde konuştu.

DOĞAL DOĞUMUN FAYDALARI

Doğal doğumun başrolünde yer alan anne adaylarının, yeni bir ruhun dünyaya gelişini deneyimleyebileceğini belirten Erdoğan, "Hormonların sağlıklı bir şekilde salgılandığı doğal doğum sürecinde, anne hızla toparlanır ve bebeğiyle güven ve sevgi dolu bir bağ kurar" dedi. Ayrıca, doğum kanalındaki yararlı bakterilerin bebeğin bağışıklık sistemini geliştirdiğini ve doğal doğumun beyin gelişimine olumlu etkileri olduğunu vurguladı.

SEZARYENİN OLUMSUZ ETKİLERİ

Erdoğan, normal doğumun tüm faydalarına rağmen tıbbi gereklilik dışındaki sezaryen oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek, "Ülkemizde her iki çocuktan biri sezaryenle doğuyor. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen yüzde 15'lik sınırı ciddi şekilde aşıyor" dedi. Sezaryenin, hem anne hem de bebek üzerinde kısa ve uzun vadeli olumsuz etkiler bıraktığını da sözlerine ekledi.

DOĞUM SÜRECİ VE GÜVEN

Doğum sürecinin dışarıdan kontrol edilemeyeceğine vurgu yapan Erdoğan, "Kadın bedeninin içgüdüsel olarak gerçekleştirdiği doğum tecrübesi, her annenin farklıdır ve özeldir" dedi. Ayrıca, anne adaylarının doğum için uygun bir ortamın hazırlanmasının önemini vurgulayarak, "Doktoruna, ebesine güvenen kadınlar, doğum serüvenini doğal yöntemlerle tamamlayacaktır" ifadesini kullandı.

PROJELERİN ÖNEMİ

Erdoğan, doğal doğumu teşvik eden projelerin önemine de değinerek, Sağlık Bakanlığı'nın 2008 yılından bu yana bu alanda kıymetli çalışmalar yaptığını hatırlattı. "Normal doğumun kolaylaştırılması için doğal destek yöntemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Nefes egzersizleri, akupunktur gibi yöntemlerin anne adayları tarafından bilinmesi önemlidir" diye ekledi.

TOPLANTININ SONU

Toplantının sonunda, Azra Akın gibi ünlü isimler de doğal doğum konusundaki deneyimlerini paylaştı. Emine Erdoğan, toplumda doğumla ilgili farkındalığın artırılması için medya ve akademik dünyaya büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, "Doğal doğumun bilimsel faydalarını anlatan kampanyaların daha fazla yer bulmasını diliyorum" dedi. Ayrıca, tüm anne adaylarına fıtratlarındaki bu mucizeyi kucaklama çağrısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.