Türkiye'de sürdürülebilirlik ve iklim hedeflerine ulaşmayı amaçlayan Yeşil Dönüşüm Destek Programı'nın uygulama esasları açıklandı. Bu program, sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren yerleşik sermaye şirketlerine yönelik olacak. Amaç, bu şirketlerin çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir ve verimli üretim yöntemlerine geçişlerini desteklemek. Programın, ülkenin yeşil dönüşüm sürecine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Esasları Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu tebliğ ile Türkiye'de döngüsel ekonomi anlayışını teşvik eden, doğal kaynakları koruyan ve iklim ile sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretim süreçlerini destekleyen yatırımlara yönelik programın usul ve esasları belirlenmiş oldu.
Program kapsamında, yatırımcıların tesis bazında gerçekleştirecekleri yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren bir yol haritası raporu hazırlamaları gerekecek. Bu raporda, başvurulan projede somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren bir veya daha fazla proje hedefi belirlenmesi zorunlu olacak.
Bu hedefler, enerji tüketimi, sera gazı emisyonları, hava kirleticileri, karbon ve su ayak izi, ham madde kullanımı, atık miktarı, su tüketimi, atık su miktarı ve kirlilik yükü gibi performans göstergeleri göz önünde bulundurularak birim üretim başına oluşturulacak. Belirlenen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı ise mevcut durum ile nihai durum ölçüm bilgileri karşılaştırılarak değerlendirilecek.
BAŞVURU SÜRECİ NASIL OLACAK?
Programa sadece Türkiye'de faaliyet gösteren imalat sanayisindeki yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, program kapsamında genel veya sektörel başvurular için çağrılar düzenleyebilir ve her çağrı için özel şartları ve süreleri belirleyebilir.
HANGİ PROJELER DESTEKLENECEK?
Desteklenecek projelerde, yol haritası raporunun uygunluğu, program hedefleriyle uyumu, ölçülebilir proje hedefleri içermesi, yeşil dönüşüm uygulamalarını barındırması ve çağrı şartlarını karşılaması gibi kriterler değerlendirilecektir.
Projeler, yol haritası raporunun yatırımcının yeşil dönüşüm sürecine yönelik kapsamlı planlamaları içermesi, dönüşüm uygulamalarının sektördeki en iyi uygulamalara dayanması ve yenilikçi yöntemler ile teknolojiler içermesi gibi unsurlarla değerlendirilecektir.
Destek kapsamındaki projeler, arazi veya arsa alımları, bina ve inşaat harcamaları, makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım alımları ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini kapsayabilir.