Bakanlıktan Zincir Marketlere Şok Yasak: O Ürünlerin Satışı Durduruluyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınladığı yeni tebliğ ile marketlerde satışa sunulan peynir ürünlerine ciddi kısıtlamalar getirdi. Geleneksel peynirleri çağrıştıran ifadelerin kullanımı yasaklandı. İşte peynir reyonlarına yansıyan detaylar...

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketiciyi yanıltan etiketlerle satılan ürünlere karşı yeni bir kısıtlama kararı aldı. Özellikle peynir ürünleri üzerinde yoğunlaşan bakanlık, eritme peynirlerde sıkça kullanılan 'tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve tost peyniri' gibi ifadelere yasak getirdi. Bu adımla birlikte, peynir üreticileri ve market zincirlerine yönelik denetimlerin artırılması planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl 'limon suyu, narlı sos' gibi ürünlerin satışını yasaklayan Bakanlık, bu yıl peynir ve aromalı gıda ürünlerine yöneldi. Marketlerde satılan 'muzlu, çilekli, fındıklı' gofretlerin etiketinde de değişiklik yapılması bekleniyor. Bu ürünlerin aromalı olduğu açıkça belirtilmeden satışına izin verilmeyecek. Özellikle gofret gibi aromalı ürünlerin, içeriği net bir şekilde belirtilmeden satışına yasak getirilecek ve paketlerde aromalı ifadesi kullanılması zorunlu olacak.

Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, yeni düzenlemelerle ilgili olarak, eritme peynirlerinin coğrafi işaretli peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilemeyeceğini ve etiketlerde ürün adının yanıltıcı biçimde sunulamayacağını belirtti. Altuntaş, "Eritme peynirlerinde ürün adı algısı yaratacak ifadeler, tüketiciyi yanıltacak şekilde kullanılmayacak. Ayrıca ürün etiketlerinde gıdanın adı en az 3 mm puntolarla ve temel görüş alanında belirtilecek" diye konuştu.

Bu düzenlemeler, hem tüketiciyi yanıltıcı ifadelerin kullanımını engellemek hem de taklit ürünlerin piyasaya arzını önlemek amacıyla geliştirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.