Bakırlıoğlu "Şehir hastaneleri ile sağlık sistemi yerine Müteahhitler ve yandaşlar çağ atlıyor"

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Sayıştay raporlarına dayanarak şehir hastanelerini eleştirdi. Hastanelerdeki denetim eksiklikleri, muhasebe hataları ve atıl bekleyen tıbbi ekipmanlar, sağlık sisteminin sorunlarını gözler önüne serdi.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Sayıştay’ın yayınladığı raporlar ışığında şehir hastaneleriyle ilgili eleştirilerini dile getirdi. Bakırlıoğlu, "Şehir Hastaneleri ile sağlık sistemi çağ atlayacağına, müteahhitler ve yandaşlar çağ atlıyor. Olan, ancak bir yıl sonrasına MR sırası alabilen yurttaşa oluyor. Sözde milletin cebinden tek kuruş çıkmayacaktı ama bu gidişle şehir hastaneleri yurttaşın cebinde tek kuruş bırakmayacak" dedi.

Bakırlıoğlu, Sayıştay raporuna göre kent hastanelerinde denetim eksiklikleri olduğunu belirtti. Tıbbi cihazların hurdaya ayrılma işlemlerinin düzgün yapılmadığını, bu süreçlerin mali tablolarda yer almadığını ifade etti. Kamu-özel iş birliği modeliyle işletilen hastanelerde, şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve sözleşme revizyonlarının yapılmadığını vurguladı. Ayrıca, muhasebe işlemlerinin mevzuata uygun olmadığını, bazı varlıkların hatalı kaydedildiğini ve kira ödemelerinin yanlış muhasebeleştirildiğini aktardı.

Raporda, taşınırların malzeme kaynak yönetim sistemine kaydedilmediği ve gerekli hizmet alımlarının zamanında yapılmadığına da dikkat çekildi. Bakırlıoğlu, "Anlayacağınız, kent hastanelerini neresinden tutarsak orasından elimizde kalıyor," şeklinde konuştu.

Ayrıca, bazı hastanelerde doğal gaz tüketim sayaçlarının, taahhüt edilen miktarın altında kalması nedeniyle fazla faturalandırıldığı tespit edildi. Sağlık tesislerinin yönetmelik uyarınca sayaç değişimi yapmadığı ve bu durumun yüksek Qmin (eksik ölçüm) bedellerine yol açtığı belirtildi.

Bakırlıoğlu, depolarda atıl bekleyen tıbbi ekipmanların da sorun oluşturduğunu, bu ekipmanların kullanım süresinin yarısının dolduğunu ve buna rağmen maliyetin devam ettiğini vurguladı. 2017-2024 döneminde kent hastaneleri için bütçeden yapılan garanti ödemelerinin toplamının 148,5 milyar TL'ye ulaştığını belirterek, "Kent hastaneleri dipsiz bir kuyu gibi," ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.