Kastamonu Entegre, Türkiye'de Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana'da 6 üretim tesisi bulundururken, Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İtalya ve Türkiye'de olmak üzere 6 ülkede daha yatırımlar yaparak küresel bir üretici konumuna gelmiştir.
Ayrıca, ABD'de odun yongası tedarik ve lojistik süreçlerini yürüten bir şirketi bulunmaktadır. Son dört yılda yaklaşık 700 milyon euro değerinde yatırım yaparak büyümesini sürdüren firma, pandemi döneminde başlattığı yatırım hamlelerinin ilk adımını atan Samsun yonga levha tesisiyle 2020'de üretime başlamıştır.
Balıkesir MDF tesisi ise 2023'ün ilk çeyreğinde faaliyete geçmiş, aynı zamanda Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni yonga levha fabrikası da 2023 yılında işler durumdadır. Bu süreçte katma değerli ürün kapasitesini artırmak amacıyla 100 milyon euro ek yatırım yapılmıştır. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek için biyokütle ve güneş enerji santrallerine yönelik yatırımlar da gerçekleştirilmiştir.
Üretim kapasitesi açısından Türkiye'nin en büyük MDF tesislerinden biri olan Balıkesir fabrikası, yılda 600 bin metreküp ahşap bazlı panel ve 36 milyon metrekare parke üretim kapasitesine sahiptir. Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, Balıkesir'deki tesisin toplam üretim kapasitesinin 1 milyon metreküpü aştığını ve bu sayede Kastamonu Entegre'nin toplam üretim kapasitesinin %19'unu gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtmiştir. Ayrıca, Balıkesir'deki istihdamı 2024 yılında 450 kişi artırarak toplam çalışan sayısını 900'e çıkarmışlardır. Kurulum değeri 500 milyon dolar olan Balıkesir tesisi, yonga levha, MDF ve parke üretimine devam etmektedir.
Son yapılan yatırımlarla birlikte üretim kapasitelerini ve teknoloji kullanımını artırdıklarını vurgulayan Yıldız, Balıkesir ve çevresinin ahşap bazlı panel üretimi için ideal koşulları sunduğunu belirtmiştir. Ayrıca, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunmalarının yeni yatırım kararlarında etkili olduğunu ifade etmiştir.
Yıldız, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde yer almalarının, bu yatırımı ülke ekonomisine kazandırma açısından önemli bir fırsat sunduğunu ve Balıkesir MDF tesisleriyle bölge insanına istihdam imkânı sağlarken, bölgenin ticaret hacmine de katkı sunduklarını vurgulamıştır. Ayrıca, MDF tesislerinin odun hammaddesi ihtiyacını karşılamak üzere bini aşkın orman işçisine dolaylı olarak istihdam sağladıklarını da belirtmişlerdir.
Kastamonu Entegre CEO'su Yıldız, ulusal ahşap bazlı panel sektöründe yaklaşık %30 pazar payı ile önde geldiklerini ifade etmiş ve Balıkesir'deki ikinci fabrikalarıyla güçlerini ve potansiyellerini daha da artırdıklarını belirtmiştir.
Sonuç olarak, Kastamonu Entegre'nin yıllık cirosunun 1,9 milyar doları aştığı ve ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artırmak için sürekli yeni yatırımlar yapmaya devam edeceklerini ifade etmişlerdir.
Kastamonu Entegre’nin 25 yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımlarıyla MDF ve yonga levha ana ürün gruplarında Avrupa’nın üçüncü dünyanın dördüncü büyük üreticisi konumunda olduğuna vurgu yapan Haluk Yıldız, "Türkiye başta olmak üzere, Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve İtalya’daki üretim tesislerimizle Çin’den Amerika’ya, Avustralya’dan Kanada’ya altı kıtada 100 ülkeye ihracat yapıyoruz. Sektörde her yıl açık ara ihracat birincisiyiz. Global bir marka olarak 365 günlük 1,9 milyar dolarlık ciromuz bulunuyor. Yurt içi ve yurt dışı üretim tesis ve ofislerimizde 7 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.