Balın Kilosu Altınla Kafa Kafaya: Türk Balı Zenginlik Kaynağı!

Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan Anzer Yaylası'nda üretilen ve eşsiz çiçek florasıyla bilinen Anzer balının kilogram satış fiyatı bu yıl 4 bin lira olarak belirlendi. Kilosu çeyrek altınla yarışan Anzer balına rağbet ise oldukça yüksek.

Anzer Balı Fiyatları Yükseldi, Hacettepe Üniversitesi Yeni Bir Uygulamaya Başladı!

Anzer Yaylası'nda üretilen ve eşsiz çiçek florasıyla bilinen Anzer balının kilogram satış fiyatı bu yıl 4 bin liraya yükseldi. Geçen yıl 2 bin 500 liradan satılan Anzer balının fiyatındaki bu artış, artan arıcılık maliyetlerine bağlanıyor.

Hacettepe Üniversitesi'nden Yeni Çalışma:

Hacettepe Üniversitesi, bu yıl Anzer Yaylası'nda yeni bir uygulamaya imza attı. Üniversite, Anzer'deki bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye kendi kovanlarını kurarak mühürledi. 1 ay sonra yeniden açılacak olan peteklerden alınan numuneler, bu senenin referans ürünü olacak. Bu sayede, bal sağımının sona ermesi ile Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne gönderilen bal numuneleri, üniversitenin elindeki çiçek listesi yerine, kendi kovanlarından aldıkları referans ballar örnek alınarak tahlil edilecek.

Anzer Yaylası'nda Bal Sezonu Nasıl Geçecek?

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz, bu yıl Anzer Yaylası'nda verimli bir bal sezonu beklediklerini ifade etti. Deniz, Ağustos ayının 1'i ile 20'si arasında bal üretimi yapılacağını ve sağım işlemlerinin ardından balların kooperatif tarafından alınıp Rize'deki dolum tesislerinde saklanacağını söyledi.

Anzer Balı'nın Orijinalliği Nasıl Güvence Altına Alınıyor?

Anzer balının orijinalliği, coğrafi işaretleme ve tahlillerle korunuyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından alınan numuneler Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi'ne gönderiliyor. Ballar uygun olduğu gösterildikten sonra coğrafi işaretli olarak dolumlar yapılıyor ve satışa hazır hale getiriliyor.

Anzer Balı Fiyatları:

  • 1 kilogram Anzer balı: 4 bin TL
  • Yarım kilogram Anzer balı: 2 bin TL
  • 250 gram Anzer balı: 1 bin TL

Anzer Balı Nerede Satılır?

Tüketiciler, coğrafi işaretli Anzer balı ibareli hakiki Anzer balını Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin satış noktalarından güvenle temin edebilirler.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.