Son dönemde marketlerde, pazarlarda ve internet sitelerinde "doğal bal" etiketiyle satılan bazı balların sahte olduğu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edilmiştir. İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Dr. Eda Şensu Demir, bu konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. Demir, düzmece balların içeriği hakkında bilgi verirken, tüketicilerin sahte balı gerçek baldan ayırt etmek için kullanabileceği yöntemleri paylaştı.
Sahte balların, sindirim sistemi rahatsızlıkları, baş ağrısı, uzun vadede obezite, hiperglisemi gibi hastalıkların yanı sıra karaciğer ve böbrek hasarına yol açabileceğini belirten Dr. Demir, sahte balları ayırt etmenin tek kesin yolunun laboratuvar analizi olduğunu vurguladı. Ayrıca, düzmece balın doğal baldan farklı olarak kristalleşme eğiliminde olmadığını, suya eklendiğinde hızla çözündüğünü söyledi.
Demir, sahte balların içinde şeker şurubu, glikoz, mısır şurubu gibi katkı maddeleri bulunduğunu belirtti ve bu tür balların polen, antioksidan ve enzim gibi doğal balda bulunan faydalı bileşenlerden yoksun olduğunu ifade etti. Ayrıca, sahte balların alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini, içinde ağır metaller, pestisitler ve antibiyotik kalıntıları gibi toksik maddeler bulunabileceğini de uyarı olarak ekledi.
Dr. Demir, bal alırken etiketin dikkatlice okunması gerektiğini, balın fiyatının kalitesiyle doğru orantılı olduğunu ve güvenilir markalardan alınmasının önem taşıdığını söyledi. Organik ibaresi bulunan balların organik sertifikasının doğruluğunun da araştırılması gerektiğine dikkat çeken Demir, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onaylı üreticilerinin ballarının tercih edilmesini önerdi.