Balina sesinin gizemi çözüldü

Denizlerin ve yeryüzünün en büyük canlıları olan balinalar, sürüler halinde gezer ve kendilerine özgü çıkardıkları sesler yardımıyla haberleşmelerini sağlarlar. Yapılan son araştırmaya göre bilim insanları, kambur balina ve dişsiz balina gibi okyanustaki en büyük balinalardan...

"Nature" dergisinde yayımlanan son araştırmaya göre, bilim insanları, nasıl şarkı benzeri ses çıkardıklarını öğrenmek için karaya vurmuş üç balinadan alınan gırtlakları inceledi.

Araştırmada, incelenen balinaların, gırtlaklarının üstünde yağ tabakası bulunan U şeklindeki yapı yardımıyla, havayı geri döndürerek su yutmadıkları ve böylece "karmaşık şarkı" ürettikleri bilgisi aktarıldı.

Okyanustaki insan kaynaklı gürültülerin, balinaların uzun mesafede iletişimini de etkileyebileceğine belirtilen araştırmada, bu bilginin kambur balina, mavi balina ve nesli tükenmekte olan diğer deniz hayvanlarının korunması için hayati önem taşıyabileceğinin altı çizildi.

'SES, BALİNALAR İÇİN HAYATİ'

Çalışmayı yöneten Güney Danimarka Üniversitesinden Profesör Coen Elemans, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Ses, balinalar için hayati çünkü çiftleşmek amacıyla okyanusta birbirlerini bulabilmeleri için tek yol bu." şeklinde konuştu.

Araştırmaları sonucunda insanların çıkardığı seslerin balinaların uzak mesafelerden iletişim kurmalarını engellediğine işaret eden Elemans, "Balinalar bizim okyanusta çıkardığımız sesleri bastırmak için daha yüksek sesle şarkı söyleyemez." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Microsoft'un Mobil Oyun Mağazası Yolda: Candy Crush ve Minecraft'ten Başlayacak
Google'a rakip olacak: OpenAI'dan yapay zekalı arama motoru!
Tesla sürücülerinden şarj süresini hızlandırmak için ilginç yöntem: ıslak havlu kullanıyorlar!
WhatsApp'a yeni güncelleme geliyor: Baştan aşağı değişiyor!
Güneş fırtınası geliyor: Elektrik şebekeleri ve iletişim ağları etkilenecek!