Bangladeş'teki protestolarda ölü sayısı 10'a çıktı

Bangladeş'te kontenjan sistemine karşı öğrenci protestoları şiddetleniyor. Bugün yaşanan çatışmalarda 6 kişi daha hayatını kaybederken toplam ölü sayısı 16'ya yükseldi.

Bangladeş'te kamu sektöründe ayrılan kontenjan sistemine karşı öğrenci protestoları şiddetlenirken, bugün yaşanan çatışmalarda can kaybı 16'ya yükseldi, ülke genelinde tansiyon yüksek seyrediyor.

Bangladeş'te 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev alanların ailelerine yönelik kamu sektöründe ayrılan kontenjan uygulamasına karşı yapılan protestolar, son günlerde şiddetlenerek devam ediyor. Bugün yaşanan çatışmalarda 6 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle birlikte protestoların sebep olduğu toplam can kaybı 16'ya yükseldi. Öğrenciler, kontenjan sisteminin liyakati ihmal ettiğini ve ayrımcılık yaptığını savunarak, işe alımlarda liyakate dayalı bir sistem talep ediyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Bangladeş'in başkenti Dakka'da polis araçları ve devlet televizyonu binasına yönelik şiddet içeren saldırılar gerçekleşmişti. Göstericiler, barikatlar kurarak yolları trafiğe kapattı, polis kulübelerini ateşe verdi ve devlet televizyonu Bangladeş TV'nin merkez binasına saldırdı. Bu olaylar ülke genelindeki protestoların artmasına ve güvenlik güçlerinin sert müdahalesine sebep oldu.

Bangladeş'te kamu sektöründe iş alanlarının %56'sı belirli gruplara ayrılmış durumda. Bu kontenjanların %30'u 1971 Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine, %10'u kadınlara, %10'u az gelişmiş bölgelerden gelenlere, %5'i yerli topluluklara ve %1'i engellilere ayrılmış durumda. Ancak 2018 yılında bu kontenjan sistemi kaldırılmıştı, fakat geçtiğimiz ay Yüksek Mahkeme'nin kontenjan sistemini yeniden uygulanması kararı alması üzerine protestolar yeniden alevlenmişti.

Üniversite öğrencileri, kontenjan sistemine karşı çıkarak işe alımlarda daha adil ve liyakate dayalı bir yaklaşımın benimsenmesini talep ediyorlar. Bu talepler, üniversitelerin süresiz olarak kapatılması ve güvenlik güçlerinin üniversite kampüslerine yönelik sıkı önlemler almasına sebep olmuştu. Olayların devam etmesiyle birlikte Bangladeş'te siyasi ve sosyal gerilimler artarak devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.