Bankacılar müşterilerin kredi kartı limitlerini azaltma eğiliminde olduğunu bildirdi

AK Parti'nin, gelirlerini Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na (SSDF) aktaracak şekilde, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartı sahiplerinden yıllık katılım payı alınmasını öngören yasa teklifinin ardından, kart sahipleri kredi kartı limitlerini azaltmaya yöneldi.

Cuma günü TBMM'ye sunulan tasarı, bazı alışverişlerden alınan ücretlerin artmasını öngörüyor. Tasarı kapsamında, 100,000 TL ve üzerindeki kredi kartlarından her bir kart için yıllık 750 TL ücret alınması planı büyük tepkiyle karşılandı.

Üç bankacılık kaynağı, müşterilerin tasarının ardından kredi kartı limitlerini düşürmeye başladığını ve bu tasarının mevcut haliyle onaylanması durumunda kullanılmakta olan kredi kartı sayısının azalabileceğini belirtti.

AKP, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na aktarılmak üzere yıllık 70-80 milyar TL ek gelir sağlayacak kalıcı bir hizmet bedeli getiren yasa teklifini açıkladı. Taslağa göre, kredi kartı limiti 100,000 TL ve üzerinde olan kart sahiplerinden yıllık 750 TL ücret alınması planlanıyor.

Bir bankacı, "Kredi kartı limitini düşürme taleplerinde bir artış gözlemliyoruz. Bankalar, tasarının olası etkilerini değerlendirmeye aldı ve bunları sınırlandırmak için neler yapabileceklerine bakacaklar" dedi.

Yasa tasarısında ayrıca gayrimenkul alım satımı, araç satışları ve diğer işlemler sırasında vergi beyanlarına göre bireylerden ve şirketlerden katkı payı alınması da önerilmektedir.

Sosyal medyada bazı kullanıcılar, bankaların müşterilerine tahsis ettiği kredi kartı limitinin, müşterinin bu miktarı harcayacağı anlamına gelmediğini belirterek, bu ücretin kredi kartı limitine göre belirlenmesinin adil olmadığını ifade ediyor.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kredi kartı limitinden ve kullanılan krediden vergi alınamaz. Kredi, bir borçtur. Vergi, borçludan değil, krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça karmaşık bir kavram kargaşasının içine giriyoruz" dedi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'de toplamda yaklaşık 126 milyon kredi kartı kullanılmakta ve bu yıl Ağustos ayında ortalama 1.25 trilyon lira işlem yapılmıştır.

Yüksek enflasyon döneminde, hane halkı geliri ve tasarruflarındaki erime nedeniyle vatandaşlar alışverişlerinde kredi kartlarına giderek daha fazla başvurmaktadır. Yükselen faiz oranları nedeniyle ihtiyaç ve tüketici kredilerinin yıllık faiz oranı %70’in üzerine çıkarken, taksit imkanı sunan kredi kartları Türkiye’de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.