Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), konut kredileri alanında önemli bir değişikliğe gitti. Yapılan açıklamada, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı uygulamasında değişiklik yapıldığı belirtildi.
AZAMİ KREDİ TUTARININ TEMİNAT DEĞERİ ORANI UYGULAMASINDA YENİ DÜZENLEME
BDDK'nın yeni kararına göre, azami kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı uygulamasında belirli durumlar göz önüne alınmayacak. Bu durumlar arasında tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu tek bir konutun bulunması ve bu konutun riskli yapı tespit edilmesi sebebiyle yıkılmış olması veya hakkında yıkım kararı alınması bulunuyor.
BDDK'DAN AÇIKLAMA: "TEMİNAT DEĞERİ ORANI UYGULANMAYACAK DURUMLAR"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yayımladığı açıklamada, 24.08.2023 tarihli ve 10656 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen azami kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı uygulamasının, belirli durumlarda geçerli olmayacağı vurgulandı. Tüketicinin malik olduğu tek bir konutun riskli yapı tespiti nedeniyle yıkılmış olması veya hakkında yıkım kararı alınması durumunda, söz konusu konutun konut malikliği değerlendirmesinde bu oranın dikkate alınmayacağı ifade edildi.
YÜKSEK RİSK AĞIRLIĞI UYGULANMAYACAK DURUMLAR
Açıklamada ayrıca, 24.08.2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen yüksek risk ağırlığı uygulamasında da benzer durumların geçerli olmayacağı belirtildi. Bu kapsamda, riskli yapı tespiti nedeniyle yıkılan veya yıkım kararı alınan konutun konut malikliği değerlendirmesinde yüksek risk ağırlığı uygulanmayacağı ifade edildi.