Bankalar kredi faizini düşürdü, ev sahipleri fiyatları artırdı!

Konut sektöründe son iki ayda bankaların faiz indirimleri ev sahiplerini fiyat artırmaya yönlendirdi. İlan sitelerinde satılık konut fiyatları yüzde 10-15 yükselirken, bazı ev sahipleri daire fiyatlarını bir günde 700 bin lira artırdı.

Konut sektöründe son iki aydır meydana gelen hareketlenme ve bankaların faiz indirimleri, ev sahiplerini harekete geçirdi. Satılık konut fiyatları, ilan sitelerinde bir ay içinde yüzde 10-15 oranında artış gösterdi. İstanbul’da bir dairenin fiyatı, bir günde 700 bin lira yükselirken, bir ev sahibi bu durumu "Alacağım evin fiyatı arttı, bu yüzden ben de fiyatı artırdım" sözleriyle açıkladı.

Son iki yıldır sıkıntılı günler geçiren konut sektörü, özellikle finansa erişim sorunları ve yüksek satılık konut fiyatları nedeniyle zor durumda kalmıştı. Ancak Temmuz ayında sektör, yılın en yüksek satış rakamlarına ulaşarak bir hareketlenme yaşadı. Ağustos ayı da bu trendin devam ettiği bir dönem oldu. Bazı bankaların kredi faizlerini indirmesi, ev sahiplerinin fiyatlarını artırma eğilimini hızlandırdı.

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zengin'in haberine göre, 26 Ağustos’ta 6 milyon 499 bin lira olan bir dairenin fiyatı, bir ay içinde 7,2 milyon liraya çıkarıldı. Evin sahibi, bankaların faiz indirimleriyle birlikte daha fazla talep olduğunu belirtip, yeni ev alacakları için fiyatı yükseltme gereği duyduklarını ifade etti. Başka bir ev sahibi ise, emlakçısından aldığı uyarı üzerine dairesinin fiyatını 3 milyon 999 bin TL’den 4 milyon 299 bin TL’ye çıkardığını belirtti. Emlakçısının, "Piyasa hareketlendi; krediler açıldı, faizler düştü. Fiyatı biraz yukarı çekebilirsiniz" demesiyle fiyat artışına gitmiş.

Ticaret Bakanlığı, bu durum karşısında harekete geçerek, son günlerde konut kredisi faizlerindeki düşüşle birlikte emlak ilanlarında fahiş fiyat artışlarının gözlemlendiğini açıkladı. Bakanlık, fiyat artışları yapan işletmelere toplamda 89 milyon lira ceza kesildiğini duyurdu. Ayrıca, ilerleyen dönemlerde kredi faizlerindeki düşüşü fırsata çevirmeye çalışan emlak işletmelerine karşı da sıkı önlemler alınacağı belirtildi. Mevzuata aykırı hareket edenler için uygulanacak para cezaları 15 bin 846 liradan başlayıp, 475 bin 380 liraya kadar yükselebilecek. Bu durum, konut piyasasındaki spekülasyonları engellemeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.