Bankalar kredi kartlarına yeni düzenlemeler getiriyor: Tüm kart limitleri bu seviyeye çekiliyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz günlerde kredi kartlarına yönelik kısıtlayıcı kararlar alınacağını duyurmuştu. Atılacak ilk adım ortaya çıkarken, bankaların kart limitlerinde yapacağı değişikliklerin detayları da belli oldu.

8 Haziran 2023 tarihinde Hafize Gaye Erkan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na atanmasıyla Türkiye'nin ekonomi modelinde radikal bir değişim yaşandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından "Rasyonel Politikalara Dönüş" olarak tanımlanan bu süreç, parasal sıkılaşma adımlarının uygulanmasıyla devam etti. Şubat ayının başlarında Erkan'ın görevden alınması ve yerine geçen Fatih Karahan, TCMB'nin 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu toplantısında kredi kartları ve kredili ürünlerle ilgili kısıtlamaların işaretlerini verdi.

KREDİ KARTLARINA YENİ KISITLAMA MESAJI VERİLMİŞTİ

Karahan'ın açıklamalarının ardından, bankalar kredi kartlarının limitlerine ilişkin yeni bir düzenlemeyi uygulamaya geçirme hazırlığı içindeler.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalara kart sahipleri için aylık gelirin 4 katı oranında limit tahsis edileceğini belirtse de, birçok banka, aynı kredi kartını uzun süredir kullanan ve findeks notu yüksek olan müşterilerine aylık gelirlerinin 10 katı oranında limit tahsis edebiliyor.

BANKALAR O KİŞİLERİN KART LİMİTLERİNİ DÜŞÜRÜYOR

Türkiye'de asgari ücretle geçinen birçok kişinin dahi 150 bin lirayı aşan kredi kartı limitlerine ulaşması, yanlış finansal işlemlerde batmayı ve büyük miktarda borçlanma riskini artırıyor.

Bu uygulama, ekonomideki tüketim alışkanlıkları için oldukça sıkıntılı bir durum oluştururken, bankalara gönderilen talimatlarla kısıtlanacak. Aylık gelirinin 4 katı üzerinde limit verilen kartların limitlerinin düşürülmesi ve bankaların kredi kartı limitlerini daha sıkı inceleyeceği öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Ekonomist açıkladı: TCMB faiz artırırsa dolar 25 TL’ye gerileyebilir!
ABD işsizlik maaşı verilerini açıkladı
İşte ikinci elde kapış kapış giden markalar!
Emekliler için yeni bir sıkıntı daha başladı: O yasak tüm illerde uygulanacak!
Yüzde 100 zamlanan bir damacana su 100 liraya ulaştı!