8 aylık bir sürede politika faizlerini yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 45'e çıkaran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hafta itibarıyla KKM'de haftalık çıkışın yüzde 0.6'ya düşmesi üzerine harekete geçti.
Bankalara örtülü şekilde verilen talimatlar ile mevduat faizleri yukarı çekilirken, özel bankalar TL mevduata sahip müşterileri kapmak için adeta yarışa girdi.
22 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu "KKM'deki tasfiye için mevduat faizlerinin önemli bir silah olabilir" şeklindeki açıklamaların peşinden Türkiye'de mevduat faizleri yüzde 50'yi aşarak son 22 senenin en üst seviyesine ulaşmıştı.
En düşük vade seçeneğini 32 gün olarak belirleyen bankalar, müşterilerin istemeleri halinde yaygın olarak 46, 55, 92 ve 181 günlük vade seçeneklerini teklif ediyor. Türkiye'deki ekonomik modelin siyasi iktidar sebebiyle taşıdığı risklerden dolayı çok sayıda mudi, birikimlerini 6 ay ve üzeri vadelerle bağlamayı düşünmezken, en yaygın tercih edilen vade ise 32 gün olarak dikkat çekmekte.
250 BİN LİRANIN GETİRİSİ EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINI SOLLADI
Bankalar arasında faiz oranları değişiklik göstermekle birlikte, normal faiz olarak özel bankaların yüzde 47-48 seviyelerinde teklifler sunduğu görülürken, bileşik faiz dikkate alındığında vade süresinin uzaması halinde faiz oranları yüzde 53'ün üzerine çıkmakta.
Normal vadeli TL hesaplarının yanı sıra, özellikle KKM'den TL mevduata yönelen müşteriler için yüzde 55'i aşan faizler sunan bankalar, 250 bin liralık bir yatırıma 10 bin liranın üzerinde aylık faiz ödemesi gerçekleştiriyor.
Bu durum, Türkiye şartlarında oldukça sınırlı bir miktar olarak görülen 250 bin liranın 32 günlük faizinin dahi en düşük emekli maaşı solladığının anlaşılmasına neden oldu. Muhalifler tarafınca 'paradan para kazanma dönemi' olarak özetlenen rekor faiz oranları, yatırımcılar tarafınca büyük bir ilgi görmeye devam ediyor.