Hazine ve Maliye Bakanlığı, Birleşik İpotek Finansmanı Anonim Şirketi’ne yüzde 5 hisse ile ortak olacak. Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre Hazine kurulacak olan şirkete 500 bin lira kuruluş yardımında bulunacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, elde kalan yüksek konut stoku nedeniyle sıkıntıya giren inşaat ve finans sektörlerini rahatlatmak için bir süredir çalışma yürüttüğü bildiriliyordu. Son raporlara göre İstanbul’da elde kalan konut stoku 300 bin civarındayken, Türkiye genelinde bu rakam 2 milyona varıyor.
Kurulacak olan ipotek finansmanı şirketinin de bu işlevi yerine getirmek için bir varlık havuzu oluşturarak, konut stoklarını bu havuz üzerinden menkul kıymetleştirip çeşitli kampanyalarla sermaye piyasasında tüketiciye sunması planlanıyor.
Uygulama taslak aşamasındayken Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin açıklamasında, sorunlu kredilerin dışında kalan kredi stokunun bankalardan alınarak riskin azaltılması, böylece bankaların düşük faiz marjıyla kredi verme olanağı elde etmesinin hedeflendiği belirtilmişti.
Hareket alanı bulamayan çocuklarda hastalık riski yüksek
SPK şirketin faaliyetlerini anlatıyor
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yayınladığı ilgili tebliğe göre bu tür şirketlerin iki faaliyeti bulunuyor. Bu iş kollarından biri likidite faaliyeti, diğeriyse menkul kıymetleştirme. İlkinde konut finansmanı kuruluşları, bilançolarında bulunan konut kredilerini ipotek finansmanı kuruluşuna (İFK) teminat olarak göstererek, karşılığında İFK’dan kaynak kullanıyor. İFK böylece konut finansmanı kuruluşlarına likidite sağlamış oluyor.
Diğer iş kolu ise, menkul kıymetleştirme faaliyeti. Burada İFK, devraldığı konut kredilerine bağlı olarak, ipoteğe dayalı menkul kıymet ihraç ediyor. Şirkete 10’a yakın bankanın dışında Türkiye Bankalar Birliği, Katılım Bankaları Birliği, Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Finansal Kiralama Birliği gibi kurumların da ortak olması bekleniyor.
ABD’de 2008 küresel krizinde gündeme geldi
Dünyada en bilinen örneği ABD’de 2008 küresel krizinde gündeme gelen Fannie Mae. ABD’de 1960 yılından beri kullanılan sistem Hong Kong’da 1997’den, Kore’de 2004’den, Japonya’da ise 2007 yılından itibaren kamu ortaklığıyla sağlanıyor.
<>