Türkiye'de uygulanan parasal sıkılaştırma politikalarıyla enflasyonun düşürülmesi amaçlanırken, vatandaşların enflasyon nedeniyle kredi kartlarını kullanmaları ekonomi yönetiminde önemli bir sorun oluşturuyor.
BANKALARA KREDİ KARTI TALİMATI
Türkiye, kredi kartı limitleri ve gelir düzeyi açısından dünyanın en riskli ülkeleri arasında yer alırken, milyarlarca dolarlık kredi kartı harcamaları ekonomide istenen düzeyde bir soğuma sağlayamıyor. Bu durum, enflasyonun beklenenden daha yavaş bir şekilde düşmesine neden olurken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın girişimleriyle kredi kartlarına yönelik yeni kısıtlamalar gündeme geldi.
KISITLAMA ÖNCESİ SON KEZ LİMİTLER ARTIRILDI
BDDK'nın bankalara geçtiğimiz aylarda gönderdiği talimatla, kredi kartlarında yaşanan olumsuz durumu önlemek için müşterilerin limitlerinin gelir düzeyleriyle yeniden değerlendirilmesi ve yeni limit artışlarının engellenmesi istenmişti.
Bankalar, kredi kartı limitlerini kısıtlayacak yeni adımların geleceğine dair haberlerin ardından hızla harekete geçti. Geçtiğimiz haftalarda birçok özel banka ardı ardına limit artışları yaparken, bu adımın ilerleyen haftalarda beklenen kısıtlamalara karşı bir önlem olarak görüldüğü belirtiliyor.
KREDİ KARTINI KAPATMAK İSTEYENE TEHDİT GİBİ UYARI
Politika faizindeki yüzde 50'lik artışın ardından birçok kişi, aylık gelirlerinin üzerinde belirlenen kredi kartı limitleri nedeniyle mali sıkıntıya düşmemek ve aşırı borçlanmaktan kaçınmak için kartlarını kapatma kararı aldı.
Ancak özel bankalar, kredi kartını kapatma talebinde bulunan müşterilere bu işlemi gerçekleştirmeleri halinde kredi puanlarının olumsuz etkilenebileceğini ve ileride kredi başvurularında reddedilme riskiyle karşılaşabileceklerini belirtiyor.
Bu tehdit benzeri yanıtın ardından birçok müşteri kart kapatma taleplerini geri çekerken, halihazırda kullanılmayan kart limitleri, artan masraflar nedeniyle hızla harcamalara dönüşerek vatandaşları borç sarmalına sokuyor.