Yusufeli Barajı ve HES, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve 275 metre temelden yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise beşinci en yüksek kemer barajı olarak elektrik üretimine devam ediyor. Ancak barajın etkisiyle, Yusufeli ilçe merkezi ve 7 köy tamamen sular altında kalırken, 10 köy de kısmen etkilendi. Suyun çekilmesiyle birlikte, su altında kalan evler, okullar, camiler, tarım arazileri, köprüler ve tarihi yapılar yeniden ortaya çıkmaya başladı.
Baraj nedeniyle su altında kalan köylerden biri olan Tekkale Köyü’nün yüksek noktasında yer alan Tekkale Kalesi de baraj sularının çekilmesiyle görünür hale geldi. Önceden dik bir kayanın üzerine kurulu olan bu kaleye ulaşmak oldukça zorken, şimdi tekne turlarıyla ziyaret edilebiliyor.
Bölge halkından Kayhan Sazak, kalenin eski zorlu ulaşım koşullarını hatırlatarak, "Bu kaleyi hep merak ediyorduk. Önceden 100 metre yükseklikteki dik kayalık üzerinde yer alıyordu. Baraj suları sayesinde artık kayık veya tekneyle gelip görebiliyoruz. Su seviyesinin yükselip alçalmasıyla kale yeniden görünür hale geliyor. Ayrıca su altında kalan köylerimizi gezmek de bizim için farklı bir deneyim oldu" diye konuştu.
Bölgedeki değişim ve su altı keşifleriyle birlikte, ziyaretçi ilgisi artmış durumda. Soner Dermici, "Arkadaşlarımızla birlikte amatör tekne turları yapıp baraj çevresindeki alanları keşfediyoruz. Fotoğraflar çekip bunları arşivliyoruz. Bu bizim için yeni bir etkinlik oldu" dedi.
Tekkale Kalesi’nin baraj gölü manzarası, hem yerel halkı hem de ziyaretçileri etkilemeye devam ediyor.