Barınma sorunları artarak devam edecek: Maliyet artışları konut arzını olumsuz etkileyecek

Türkiye'de satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki belirgin artış, barınma krizini daha da derinleştirirken, artan maliyetlerle birlikte arz sorunu da gündeme gelmeye başladı.

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki artış ve inşaat maliyetlerindeki yükseliş, barınma sorununu daha karmaşık hale getiriyor. Kiraların fahiş fiyatlarla yarıştığı bir ortamda, konut fiyatlarının da yükselmesi, ev sahibi olma hayalini zorlaştırıyor. Bu durum, barınma krizini her geçen gün derinleştirirken, artan maliyetlerle birlikte konut arzında ciddi bir sorunun ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

TÜİK INŞAAT MALIYET ENDEKSI VERILERINI AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2023 inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Bu verilere göre, inşaat maliyetleri bir yılda ortalama yüzde 68 artış gösterdi. Özellikle işçilik endeksindeki yükseliş, maliyetlerin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Maliyetlerdeki belirsizlikler, inşaat sektöründe endişe yaratırken, konut arzının önümüzdeki dönemde kısıtlanabileceği öngörülüyor.

BARINMA SORUNUNA ILIŞKIN SORU IŞARETLERI GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

Barınma sorununa dair artan endişeler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konut arzını artırma, deprem kaynaklı konut stokunu telafi etme ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimini artırma taahhütleriyle gündeme geldi. Ancak, inşaat sektöründe yaşanan belirsizlikler ve ruhsat sayılarındaki azalma, bu taahhütlerin ne kadar başarılı olabileceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

KONUT SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ IÇIN DAHA FAZLA ÇABA GEREKEBILIR

Özellikle 2023 Eylül ayından itibaren aylık kira artış oranındaki düşüş, kiralardaki yüksek artışın önüne geçme amacını taşıyor. Ancak, yapı ruhsatı sayılarındaki azalma, konut üretimindeki sıkıntıları gösteriyor ve barınma krizinin büyüme ihtimalini artırıyor. Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların devam ettiği bir ortamda, konut arzındaki sorunların çözümü için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
Ev alacaklara haber: Konut fiyatlarının düştüğü bölgeler açıklandı