İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından 1 yıl 3 aylık hapis cezası onanan Barış Akademisyenlerinden Füsun Üstel, İstanbul Adliyesi'nden cezaevine uğurlandı.
Barış İçin Akademisyenlerine “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları bildiri hakkında hazırlanan iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propagandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. Bildiri ile ilgili yargılanan akademisyenlerden ceza alanlardan biri de Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel oldu. Üst mahkeme Üstel'e verilen 1 yıl 3 ay hapis cezasını oy çokluğu ile onadı. Karar, Barış İçin Akademisyenler'e yönelik istinafın verdiği ilk onama kararı oldu.
Bianet'in haberine göre 6 Mayıs 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 610 oldu. 134 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 6 akademisyen 2 yıl 6 ay; 4 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 190 akademisyenin tamamı hapis cezasına mâhkum oldu.
190 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi.
Çağlayan Adliyesi'nden cezaevine uğurlama
Barış Akademisyenlerinin Çağlayan Adliyesi önünde yaptıkları açıklamada, "Arkamızdan 700'e yakın barış imzacısına dava açıldı. 189 kez hapis cezası aldık mahkemelerde. 3 senedir yüzer yüzer işimizi kaybettik. Neden? Üç sene kadar önce Kürt illerinde devletin kurumların vatandaşların yaşam hakları olmak üzere pek çok hakkını ihlal etti. Yazdığımız barış bildirisi bu acı hâkikate kısık bir ses oldu sadece. Bir akademisyen sorumluluğuydu. Barışı savunmanın bedelini sadece gazeteciler, siyasetçiler, akademisyenler, doktorlar ödemiyor. Barış talebi için bedel ödeyenlere su taşımaktır. Gerçeği dile getirmenin bilinci ile bir aradayız" denildi.
Zübeyde Füsun Üstel kimdir?
Ortaöğrenimi Notre Dame de Sion’da, yükseköğrenimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde (AÜSBF ) tamamlayan Füsun Üstel, 1980-81’de İtalya’nın Bologna kentindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nde yükseklisans programını izledi. 1982’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu. 1987’de AÜSBF’den doktorasını aldı. 1993’te doçent oldu. 1990’da M.Ü. Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu; daha sonra Galatasaray Üniversitesi'ne geçti.
Türkiye ve uluslararası sosyalbilim dergilerinde Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili makaleleri yayınlandı. İletişim Yayınları’ndan “Türk Ocakları 1912-1931” (2004) ve "Makbul Vatandaş"ın Peşinde” (2004) kitapları çıktı.
Meclis gündemine taşındı
Afrin operasyonuna karşı "Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" açıklaması nedeniyle haklarında dava açılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 10 hekime 1 yıl 8 ay, hekim Hande Arpat'a ise 3 yıl 3 ay 22 gün hapis verildi. HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, TTB Merkez Konseyi üyeleri ve barış akademisyenlerinden Prof. Dr. Füsun Üstel’e verilen hapis cezalarını Meclis’e taşıdı.