Barış Pehlivan: Tarım ve Orman Bakanlığının sitesi hacklendi, içindeki veriler çalındı

Gazeteci Barış Pehlivan, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde çarpıcı bir iddiaya yer verdi. Pehlivan, Tarım ve Orman Bakanlığının sitesinin hacklendiğini, içindeki tarım ve hayvancılığa ait verilerin çalındığını öne sürdü.

Gazeteci Barış Pehlivan, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde çarpıcı bir iddiaya yer verdi. Pehlivan, Tarım ve Orman Bakanlığının web sitesinin internet korsanları tarafından 'hacklendiğini' ve içindeki tarım ve hayvancılığa dair tüm verilerin çalındığını öne sürdü. Pehlivan ayrıca, bu verilerin yedeğinin olmadığını ve hackerların hazine değerindeki veriler için fidye istediğini iddia etti.

Pehlivan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Çakmak çaksalar yakalıyoruz.” 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bu sözünü duymamla telefonumun çalması bir oldu. Arayan, bakanlıkta güvendiğim isimlerden biriydi. 

 

Neler gizleniyor, bir bilsen” diye söze başladı. İddia üstüne iddia anlattı: 

 

Meğer bakanlığa ait tüm bilişim sistemleri birkaç gün önce siber saldırıya uğramış. Maalesef ki, ülkeye ait tüm tarım ve hayvancılık verisi de kaybedilmiş. 

 

Açık söyleyeyim; inanmadım. Doğrulamak için web adreslerini verdi. 

 

Girdiğim her sayfa ya açılmıyordu ya da “bakımda” deniyordu. 

 

Sözün özü: Bu satırlar yazıldığı sırada hayvancılık ve tarım bilgi sisteminden veterinerlerin ilaç takip sayfasına kadar onlarca hizmete erişilemiyordu. 

 

Yangından etkilenen çiftçilerin kayıtları bile sorgulanamıyor, afet bölgelerindeki arazi ve hayvanın verisine ulaşılamıyordu. 

 

Hatta ve hatta bakanlık ile bağlı kuruluşlar arasında resmi yazışma bile yapılamıyordu. 

 

Bakanlık kulisleri bu iddialarla kaynıyordu. Öyle ki konuşulanlar şu yöndeydi: 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurumların bilişim sistemlerinin merkeze taşınması için 2020’de karar alındı. Bu karar doğrultusunda geçen hafta Süt Üreticileri Birliği’nin sistemleri taşındı. Normal şartlarda uygulamadaki açıkları görmek için sızma testi yapılması lazımdı. Ama iddia o ki; o güvenlik testi yapılmadan sistem çalıştırıldı. 

 

Sonra da kaçınılmaz sonuçla yüzleşildi.  

 

Bilinmez mi, hacker grupları kamu sistemlerini sürekli didikler ve açık arardı. 

 

Ama işte liyakat sahibi insanları sorumlu koltuklara oturtmazsanız, olacağı buydu. Öyle ya bu bilişim sistemlerinden sorumlu Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı son yıllarda kaç kez değişti? 

 

Sona geleyim. Şimdi ne mi olacak? 

 

İddia o ki, saldırganlar CryptoLocker adı verilen zararlı yazılımla bakanlığın tüm veri tabanını şifrelemiş durumda. Fidye istiyorlar ve böylesi saldırılarda ödeme yöntemi takibi zor olan Bitcoin aracılığıyla gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin ve Türksat’ın da devreye girdiği ileri sürülüyor. 

 

Acı olan şu ki, kaybolan hazine değerindeki verilerin yedeği de elde yok. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.