Barış sembolü 60 yaşında

Dünyanın hemen hemen her yerinde bu simge görüldüğünde tek bir şey akla geliyor; barış...Barış işareti 60 yıl önce yine bir şubat günü ortaya çıktı..İngiltere'de "Nükleer Silahlanmaya Son" kampanyasını düzenleyenler,...

Dünyanın hemen hemen her yerinde bu simge görüldüğünde tek bir şey akla geliyor; barış...
Barış işareti 60 yıl önce yine bir şubat günü ortaya çıktı..

İngiltere'de "Nükleer Silahlanmaya Son" kampanyasını düzenleyenler, büyük ve etkili bir yürüyüş planlıyordu. Amaçları, barış ve çevre için tarihin ilk Paskalya Yürüyüşü'nü yapmaktı. Binlerce nükleer karşıtı Londra'nın Trafalgar Caddesi'ne 80 kilometre mesafede yer alan Aldermaston'daki nükleer silah fabrikasına doğru yola koyulacaktı.

İngiltere, bu protestolardan altı yıl önce ABD ve eski Sovyetler Birliği'nin ardından dünyanın üçüncü nükleer gücü konumuna gelmiş ve başarılı geçmiş bir hidrojen bombası testi yapmıştı. Ülkedeki nükleer silahlanma karşıtı hareket de büyümüş ve sloganlarını duyurmaya başlamıştı: Bombayı yasaklayın.

Nükleer karşıtlarının artık tek eksiği, tüm dünyaya mesajlarını ulaştıracak, akılda kalıcı ve güçlü bir semboldü.

Harekete bir sembol gerekmişti ve güçlü mesaj vermesi isteniyordu. Londra'da, Gerald Holtom adlı bir grafiker, daireyi 4'e bölen ve ortasında düz bir çizgi bulunan bir sembolle geldi..

Çalışma beğenildi ve o yıl düzenlenen yürüyüşlerde bu sembol ilk kez pankartların üzerinde belirdi. Barış işareti, tesadüfen tasarlanmış geometrik bir şekil değil. İşareti çizen Holtom, sembol için denizcilik flama ve işaretlerinden yararlanmış.

İngilizcede nükleer silahsızlanma anlamına gelen kelimelerin baş harfleri N ve D. Denizcilikte vücut kullanılarak n harfi yapıldığında, işareti veren kişi kollarını iki yana doğru sarkıtıyor ve işarette iki çizgi bulunuyor. D harfi de işaret veren kişinin kollarını bir çizgi şeklinde havaya kaldırmasıyla ortaya çıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gantz açıkladı: "Şartlarımızı kabul etmezseniz kabineden çekiliriz"
ABD'nin İsrail'e Silah Sevkiyatı Kararı: Biden'in Refah'a Taahhüdü
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Rus Yasası’nı Veto Etti
Rusya'da İki Bankanın 332,7 Milyon Euro'luk Varlığına El Kondu!
Prens Harry ve Meghan Markle'nin Tartışmalı Nijerya Ziyareti