Bartın’ın Amasra ilçesinde, 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin 4’ü tutuklu, 23 sanığın yargılandığı davanın 8. duruşması geniş güvenlik önlemleri altında başladı. Patlamanın yaşandığı bölgenin incelenmesine ilişkin bilirkişi raporlarının değerlendirileceği duruşmada, mahkeme heyetinin ara kararını açıklaması bekleniyor. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.
Bartın’ın Amasra ilçesinde 43 işçinin yaşamını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 4'ü tutuklu, 23 kişinin yargılandığı davanın 8. duruşması geniş güvenlik önlemleri altında başladı. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyetinin ara kararını açıklaması bekleniyor.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim 2022’de yaşanan patlamada 43 işçi ölmüş, 9 işçi yaralanmıştı. Soruşturma kapsamında, Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman ve maden mühendisleri Levent Aydın ile İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı; 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşma 25 Nisan'da yapıldı ve Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Davanın 8. duruşmasında, patlamanın yaşandığı bölgenin incelenmesiyle ilgili bilirkişi raporları ve TTK’nın cevabına ilişkin Maden Mühendisleri Odası’nın görüşleri değerlendirilecek. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirterek, adalet arayışlarının süreceğini ifade etti.
İddianamede, tutuklu sanıklar Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında "olası kast ile öldürme" suçundan 25 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diğer sanıklar için ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Daha önceki duruşmalarda, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı. Sanıkların savunmaları ve tanık ifadeleri dinlenmiş, patlama bölgesinin incelenmesiyle ilgili bilirkişi raporları değerlendirilmişti.