Yaygın ağrı şikayetlerinden biri olan baş ağrısı, birçok farklı nedenden hemen hemen yaşamının bir döneminde tüm insanlarda görülebilecek bir rahatsızlık. Stres, migren, susuz kalma, göz yorgunluğu, sinüzit ve düşük kan şekeri baş ağrısına neden olabilecek nedenler arasında sayılabilir.
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu ayrımı yapmanıza yardımcı olacak bilgiler paylaştı.
BAŞ AĞRISI HANGİ DURUMLARDA TEHLİKELİ?
Yaşadığınız baş ağrısının tehlikeli olup, olmadığını anlamak için kendinizi şu şekilde test edin:
1) Bu problemi devamlı mi yaşıyorsunuz?
Sık sık baş ağrısı çekiyorsanız önemseyin, sebebi ciddi olabilir.
2) Ağrınız başınızın hangi bölgesinde?
Eğer ağrınız hep aynı bölgede hissediyorsanız kesinlikle ciddidir.
3) Kaç yaşındasınız?
Ağrılarınız ne kadar süredir olursa olsun 10 yaşın altında, 50 yaşın üzerinde iseniz ağrınızın sebebi kesinlikle araştırılmalıdır.
4) Cinsiyetiniz nedir?
Kadınlarda birincil baş ağrılarını daha sık görüyoruz ama baş ağrısı erkeklerde ise ikincil olabilir. Bu yüzden erkeklerdeki baş ağrılarını daha çok önemsiyoruz.
5) Baş ağrılarınıza eşlik eden başka yakınmanız var mı?
Baş ağrınıza çift görme, bulanık görme, yüzde veya vücutta uyuşma, baş dönmesi gibi yakınmalar eşlik ediyorsa bu ciddi bir durumdur.
6) Sizi uykudan uyandırıyor mu?
Baş ağrınız sizi uykunuzdan uyandıracak kadar şiddetli ise dikkate alınmalıdır.
7) Yattığınızda daha kötü mü oluyorsunuz?
Yattığınızda veya öne eğildiğinizde baş ağrılarınız kötüleşiyorsa ciddi bir sebebi olabilir.
8) Baş ağrınız aniden mi başladı?
Aniden başlayan şiddetli baş ağrınıza bulantı, kusma, bayılma, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı gibi belirtiler eşlik ediyorsa bunlar tehlike işareti olabilir.
9) Başınız sabahları daha mı çok ağrıyor?
Sabahları daha sık ağrınız oluyorsa gene durum ciddi demektir.
SÜREKLİ BAŞ AĞRISI TEHLİKELİ Mİ?
Sözcü'den Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine göre, baş ağrıları çok sık karşımıza çıkıyor. Biz baş ağrılarını iki gruba ayırıyoruz. Birincil dediğimiz yüzde 90'ını oluşturan grup içinde migren ve gerilim baş ağrılarının olduğu gruptur. Birincil baş ağrıları acil durum değildir, bu grup ağrılardan korkmuyoruz.
Ancak ikincil baş ağrıları dediğimiz yüzde 10'luk bir baş ağrısı grubu var ki bizi ürküten, panik olduğumuz baş ağrıları bu gruptadır. İçinde beyin tümörleri, enfeksiyon, beyin damar hastalıklarına bağlı baş ağrılarının bulunduğu ikincil baş ağrılarını tanımak hayati önem taşır.
BAŞ AĞRISINDA AĞRI KESİCİ İÇİLİR Mİ?
Tehlikeli hastalıkların yol açtığı baş ağrıları, ağrı kesicilere pek fazla yanıt vermez. Ancak bazı ağrılarda geçici düzelme ya da ağrı şiddetinde azalma sağlayarak doktora başvurulmasını geciktirebilir.
Beyin kanamalarında bazı kanı sulandırıcı ilaçlar kanamayı şiddetlendirir. Bu yüzden özellikle ani başlayan şiddetli baş ağrılarında kişilerin ağrı kesici kullanmak yerine bir an önce doktora başvurmaları gerekir.