Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Gemlik Körfezi’ne kimyasal madde üretimi için kurulması planlanan Derin Deniz Deşarj Ünitesi ile Kanal İstanbul projelerinin Marmara Denizi’nde geriye dönülemez tahribata neden olabileceğini belirterek, “Mudanya, Gemlik, İstanbul ve Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyeler bilimsel ve hukuksal çalışmalar ışığında bir araya gelmeli kentlerimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmalıyız” dedi.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Gemlik Körfezi’ne kimyasal madde üretimi için kurulması planlanan, Derin Deniz Deşarj Ünitesi ile ilgili Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan’a destek vererek, “Gemlik Körfezi’ne kurulacak bu tesis Marmara Denizi’ndeki canlı çeşitliliğinde geri dönülemez şekilde azalmalara neden olabilir. Tarih, doğa, kültür hepimizin. Marmara’yı, geleceğimizi hep birlikte mücadele ederek korumalıyız” dedi.
Kimyasal madde üretiminde kapasite artışı ile Formik Asit, Sodyum Hidrosülfit, Sodyum Sülfit, Sodyum Metabisülfit, Sodyum Sülfat, Sülfürik Asit Üretimi için denizden su alma, derin deniz deşarjı planlandığını hatırlatan Başkan Türkyılmaz, konunun uzmanlarıyla yaptıkları görüşmelerde ÇED raporunda pek çok eksik bulunduğunu, kimyasalların Gemlik Körfezi’ndeki ekolojik etkilerinin değerlendirilmediğini belirtti.
Başkan Türkyılmaz, projenin yalnızca Gemlik’in değil, Mudanya için de büyük bir çevresel sorun yaratacağını vurgularken, yapılacak olan her türlü mücadeleye destek vereceklerinin altını çizdi. Proje kapsamında denizden saatte 5 bin 500 metreküp deniz suyunun alınıp, soğutma amaçlı kullanılacağını belirten Başkan Türkyılmaz, “Deniz suyunda yaşanacak 10 derecelik sıcaklık artışı, soğutma kulelerinde soğutulduktan sonra denize deşarj edilecek. Soğutma kulelerinde kullanılacak kimyasalların denize salınması gerçekleşecek. Bunun gerçekleşebilmesi için denize verilecek kimyasallar bazı canlı türlerini yok ederken dayanıklı olan canlı türlerinin de artmasına neden olabilir” dedi.
Canlı çeşitliliğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Marmara Denizi için bir yıkım projesinin de Karadeniz’le Marmara’yı yapay boğazla birbirine bağlamayı hedefleyen Kanal İstanbul olduğunu hatırlatan Başkan Türkyılmaz, “Mudanya, Gemlik, İstanbul ve Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyeler bilimsel ve hukuksal çalışmalar ışığında bir araya gelmeli kentlerimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmalıyız. Nasıl ki Ahırkapı’da karaya oturan petrol tankeri, İstanbullular için ciddi bir problem kaynağı olan Haliç’in temizlenmesi ile bölgenin bütün kirliliği Mudanya ve Gemlik’e ulaştıysa, sadece İstanbul değil, Karadeniz, Marmara Denizi ve Trakya için de telafisi imkansız tahribatlar yaratacağı bilimsel olarak da kanıtlanan proje hayata geçtiğinde bunun bedelini hepimiz ödeyeceğiz. Hep birlikte el ele verip bu konunun uzmanlarının Marmara’da yapacağı bilimsel çalışmaları desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı.