Başkentte, İstiklal Marşı'nın kabulünün 102. yıl dönümü kutlandı

Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB), İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla İstiklal Marşı'nın kaleme alındığı Taceddin Dergahı'nda merasim düzenlendi.

Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB), İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla İstiklal Marşı'nın kaleme alındığı Taceddin Dergahı'nda merasim düzenlendi.

Anma günü dolayısıyla TYB yönetimi ve üyelerinin Mehmet Akif Kültür Evi'ni ziyaretinde Kur'an-ı Kerim okundu ve yakarış edildi.

Burada konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, birliğin öncülüğünde ülke genelinde iki yıl ilkin İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümünün coşkuyla kutlandığını hatırlattı.

Türkiye'de mühim olayların yaşandığı dönemde İstiklal Marşı ile millete büyük ümit aşılandığını belirten Arıcan, "Hiçbir vakit ümitsiz olmamayı tavsiye eden Mehmet Akif'in düşünceleri üstünden bu emanete haiz çıkmaya devam edeceğiz." dedi.

"İstiklal Marşı, başımızın üstünde bayrağımız gibi dalgalanıyor"

TYB Vakfı Mehmet Akif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan da Taceddin Dergahı'nda ilk anma programını 1978'de yaptıklarını ve birliğin teşebbüsüyle İstiklal Marşı'nın kabul edildiği günün "milli günler" arasına dahil edildiğini söylemiş oldu.

İstiklal Marşı'nın kabul edilmesinden sonraki yıllarda ulusal marşın değiştirilmesi yönünde teklifler yapıldığını özetleyen Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Meclis, ilkin Mehmet Akif üstünde 'Bu şiiri Akif yazar', sonrasında da bu şiirin ulusal marşımız olduğu mevzusunda mutabık kalmıştır. Bu marş üstünde aslolan büyük mutabakat da milletin mutabakatı olmuştur. İstiklal Marşı, 100 yılı aşan bir metin olarak bugün başımızın üstünde bayrağımız benzer biçimde dalgalanıyor."

Doğan, bu yıl Mehmet Akif Ersoy'un doğumunun 150. yıl dönümü dolayısıyla programlar düzenleyeceklerini kaydetti.

"İstiklal Marşı"nı Türk milletine armağan etmiş olduğu için "Safahat" adlı eserine koymadı

AA muhabirinin derlediği bilgilere nazaran, Fatih'te 20 Aralık 1873'te dünyaya gelen Ersoy, Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisine seçildi, 1921'de Ankara Taceddin Dergahı'na yerleşti.

İstiklal Marşı yarışmasına 500 lira ödül verileceği için katılmayan ozan, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası ve arkadaşı Hasan Basri Bey'in teşvikiyle yazmaya başladı.

İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı.

Hamdullah Suphi Bey'in Meclis'te okuduğunda ayakta alkışlanan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921'de "Milli Marş" olarak kabul edildi. Ersoy, ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı.

Şiirlerini 7 kitabından oluşan "Safahat" adlı eserinde toplayan Ersoy, "İstiklal Marşı"nı, Türk milletine armağan ettiği için "Safahat" isimli eserine almadı.

Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaşayan ve orada Türkçe dersleri veren Ersoy, 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndü.

Mısır'dan hasta ve yorgun olarak dönen ve Abbas Halim Paşa'ya ait Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nın dördüncü katındaki dairede kalan Ersoy, 27 Aralık 1936'da hayata gözlerini yumdu.

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kabri, Edirnekapı Şehitliği'nde bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ümit Özlale ve Serap Belovacıklı evleniyor
Organize suç örgütüne "Mahzen-36" operasyonu: 42 gözaltı
KYK yurdunda mide bulandıran görüntüler: Ekmeğin içinden çıkan şey şok etti
Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti