TÜRKIYE’DE BATI NIL VIRÜSÜ TEHLIKESI: SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA VE UZMAN GÖRÜŞLERI
Türkiye’de Batı Nil virüsüne dair haberlerin ardından Sağlık Bakanlığı’ndan önemli bir açıklama geldi. Bakanlık, bu yıl içinde Türkiye’de altı Batı Nil virüsü vakası tespit edildiğini duyurdu ve virüsün virüsü taşıyan sivrisinekler aracılığıyla bulaştığını hatırlattı.
Batı Nil virüsü genellikle yaz ve sonbaharın erken dönemlerinde mevsimsel olarak görülüyor ve kişiden kişiye doğrudan bulaşmıyor. Türkiye’de bu virüs ilk olarak 2010 yılında görülmeye başlanmıştı.
Son dönemde Maymun çiçeği virüsüyle ilgili tartışmalar sürerken, Batı Nil virüsüyle ilgili gelişmeler halk arasında tedirginlik yarattı.
BATI NIL VIRÜSÜ KIMLER İÇIN TEHLIKELI?
İnsanlar, "Batı Nil virüsü ölümcül mü?" sorusunun yanıtını arıyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Batı Nil virüsünün toplumda Maymun çiçeği virüsünden daha fazla problem yaşattığını belirtti. Prof. Dr. Yavuz, virüsün özellikle yaşlı nüfusta ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde merkezi sinir sistemini etkileyerek menenjite yol açabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Yavuz, "Batı Nil virüsü ile enfekte olanların yüzde 80’i hastalığı hafif geçirir. Ancak yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır ve ölümcül seyredebilir," dedi.
BATI NIL VIRÜSÜNÜN BELIRTILERI NELERDIR?
Batı Nil virüsü enfekte kişilerin büyük bir kısmında (yüzde 70-80) belirti göstermeyebilir. Ancak bazı hastalarda ateş, ishal, kusma, eklem ve baş ağrıları, vücut ağrıları veya cilt döküntüleri gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Virüsü kapan her beş kişiden birinde daha ciddi belirtiler görülebilir.
Genellikle bu hastalar tamamen iyileşirken, bazı kişilerde yorgunluk ve halsizlik birkaç hafta veya aylarca sürebilir.
Sağlık yetkilileri, Batı Nil virüsünün yayılmasını önlemek ve korunma sağlamak için sivrisineklerden korunma yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.