Batık Kredi Borçları Rekor Kırdı: Kredi Kartı Borçları Yüzde 245 Artış Gösterdi

Son bir yılda batık kredi kartı borçları yüzde 245, batık gereksinim kredileri ise yüzde 59,9 arttı. Yüksek faizler ve enflasyon, yurttaşların borçlarını ödemekte zorlanmasına neden oldu. Bankaların batık kredi alacakları 238 milyar TL'ye çıktı.

Son bir yılda batık kredi kartı borçlarında yüzde 245, batık gereksinim kredilerinde ise yüzde 59,9 artış yaşandı. Bankaların takipteki alacakları 238 milyar TL'ye ulaştı. Kredi faizlerinin yüksekliği ve enflasyon, yurttaşların borçlarını ödemede zorluk yaşamasına yol açtı. Bu durum, ekonomik sıkıntıların derinleştiğine işaret ediyor.

Son bir yılda batık kredi kartı borçlarında yüzde 245, batık gereksinim kredisi borçlarında ise yüzde 59,9 oranında artış yaşandı. Bu durum, ekonomik sıkıntıların arttığını ve yurttaşların borçlarını ödemekte zorlandığını gösteriyor. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 19 Temmuz haftasına ait verilerine göre, bankaların vadesinde ödeyemediği batık krediler bir haftada 13 milyar 323 milyon TL artarak 238 milyar 385 milyon TL'ye ulaştı. Bu artışın 3 milyar 658 milyon TL'si bireysel kredi ve kredi kartları borçlarından kaynaklandı.

Batık kredilerin kredi stokuna oranı, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 24,5 artarken, son bir yılda ortalama artış yüzde 40 oldu. Kredi faizlerinin yükselmesi ve yüksek enflasyon, geliri artmayan yurttaşların borçlarını geri ödemekte zorlanmasına neden oldu.

Yılbaşından bu yana bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 30 milyar 514 milyon TL'lik bir artış yaşandı. Bu borçlar, Aralık ayının son haftasına göre yüzde 68 artış göstererek 75 milyar 349 milyon TL'ye ulaştı. Batık kredi kartı borçları, geçen yıl 10 milyar 99 milyon TL'den 34 milyar 859 milyon TL'ye, batık gereksinim kredisi borçları ise 25 milyar 336 milyon TL'den 39 milyar 757 milyon TL'ye çıktı.

Ticari kredilerde de önemli bir artış gözlemlendi. Batık ticari ve diğer kredi borçları, Haziran ayının son haftasından itibaren yüzde 10 artarak 163 milyar 35 milyon TL'ye ulaştı. KOBİ'lerin batık kredi borcu ise son bir yılda yüzde 18 artışla 62 milyar 603 milyon TL'ye çıktı.

Faiz oranları da önemli bir rol oynuyor. Genel seçim öncesinde kredi kartı faizleri düşükken, seçim sonrası yapılan artışla birlikte kredi kartı faizleri yüzde 4,25'e, gecikme faizi ise yüzde 4,55'e yükseldi. Merkez Bankası'nın verilerine göre bireysel kredilerin ortalama yıllık faiz oranı yüzde 75,44, ticari kredilerin ise yüzde 62,80 seviyesinde bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.