KAYYIM ATANAN BELEDİYELERDE BORÇLAR, USULSÜZLÜKLER VE İMAR RANTI: SAYIŞTAY RAPORLARI AÇIKLANMADI
Kayyım atanan belediyelerle ilgili son dönemde yaşanan gelişmeler, mali şeffaflık ve yönetim sorunlarını yeniden gündeme taşıdı. Özellikle Batman, Hakkari ve Halfeti belediyeleri, kayyım yönetimleri altında büyük borçlarla karşı karşıya kalırken, Sayıştay’ın bu belediyelere dair raporları açıklamaması dikkat çekti. Belediyelerin mali durumu, yapılan tartışmalı ihaleler ve imar rantı iddiaları ise kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
BATMAN BELEDİYESİ: BORÇLAR VE USULSÜZ İHALELERLE GÜNDEMDE
Batman Belediyesi’nde 2016 yılından bu yana kayyım yönetimi söz konusu. Bu dönemde seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak yerlerine kayyımlar atandı. Son olarak 2024 yerel seçimlerinin ardından, HDP’den seçilen Belediye Eş Başkanı Gülistan Sönük’ün görevden alınmasının ardından kayyım atanması bekleniyor. Batman’da kayyım olarak atanan Vali Ekrem Canalp, belediyeyi 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borçla devraldı. İki kayyım dönemi boyunca borçların yanı sıra, özellikle tartışmalı ihaleler ve imar rantı büyük eleştiriler aldı.
2022 yılında, Batman Belediyesi’nde 69 pazarlık usulü ve 85 açık ihale gerçekleştirildi. Ancak bu ihalelerin büyük kısmının amaç ve hizmet dışı olduğu iddia ediliyor. En dikkat çekici olanı ise, Balpınar beldesi, Karpuzlu köyü ve İkiztepe Mahallesi gibi alanların imara açılmasıydı. Batman Çayı kenarında organize sanayi bölgesi (OSB) kurma kararı, bu su kaynaklarının çevresel geleceğini tehdit etti. Ayrıca, 2022’de Seyitler Mahallesi’nde bir su kanalının üzerinin betonla kapatılması sonucu yaşanan su baskını, 4 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.
Sayıştay, 2021 yılına ait Batman raporunda belediyenin işçilerine ait kıdem tazminatı karşılıklarının hatalı muhasebeleştirildiğini, ayrıca belediyenin işçileri için kıdem tazminatı ayrılmadığını belirtti. Bu eksikliklerin ne zaman giderildiği ise hala belirsiz.
HALFETİ BELEDİYESİ: BORÇSUZ BAŞLANIP BÜYÜK ZARARLARA GİDİLEN SÜREÇ
Halfeti Belediyesi, 2016-2019 yılları arasında kayyım yönetiminde kaldıktan sonra, 2019 yılında AKP yönetimine geçti. Ancak, bu dönemde yolsuzluk iddiaları sıkça gündeme geldi. 2024 seçimlerinde DEM Parti, AKP’den devralan belediyenin 460 milyon 601 bin TL borcu olduğunu açıkladı. Bu süre zarfında, kayyım olarak atanan Şeref Albayrak’ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde dikkat çeken yolsuzluklar yaşandı.
Albayrak, belediye başkanlığını devraldığı ilk yıl borçsuz bir belediye buldu, ancak bu dönemde belediyeye ait parke taşı fabrikasını kapatıp parçalarını sattı. Ayrıca, son bir yıl içinde belediyeye ait 588 milyon TL değerinde 438 taşınmaz satıldı. Belediyenin kasasında olması gereken paraların akıbeti ise hala bilinmiyor. Belediyenin araç filosunda ise 30 hizmet aracından yalnızca 15 tanesinin çalışır durumda olduğu, geri kalanlarının ise kullanılmaz hale geldiği öğrenildi.
HAKKARİ BELEDİYESİ: KAYYIMLAR DÖNEMİNDE ARTAN BORÇLAR VE USULSÜZLÜKLER
Hakkari Belediyesi, 2016 yılından bu yana kayyımlar tarafından yönetiliyor ve 2018 sonrası Sayıştay raporları hala açıklanmadı. 2018 yılına ait son raporda, belediyenin mali tablolarının doğru ve güvenilir olduğuna dair bir ifade bulunuyordu. Ancak bu rapor sonrası hiçbir yeni rapor yayımlanmadı. Hakkari’de kayyımlar döneminde ciddi mali sıkıntılar yaşanmış, 31 Mart seçimlerinde AKP’den seçilen İsmet Ölmez’in kampanyası için belediye kasasından 29 milyon 939 bin TL harcama yapılmıştı. Belediye, kayyım döneminde toplamda 315 milyon 705 bin TL borçla bırakıldı.
Kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik, aynı zamanda birçok kamu görevlisi ve AKP yöneticisini HAK-BEL Sendikası üzerinden işe aldırmış ve belediye ihalelerinin büyük kısmı AKP’ye yakın firmalara verilmişti. Hakkari Belediyesi’nde de şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda ciddi eksiklikler bulunduğu iddiaları yoğunlaşmakta.