Bayram sonrası Meclis gündeminde: Ev kadınları aylık ne kadar prim ödeyerek emekli olabilecek?

Bu düzenleme, Bağ-Kur’lu esnaflara 5 yıl erken emeklilik fırsatı sunacak ve 10 veya daha az çalışanı olan küçük esnaflar bu düzenlemeden yararlanabilecekler.

Kurban Bayramı sonrası Meclis'in yoğun bir gündemle karşı karşıya olacağı belirtiliyor. Öne çıkan konular arasında ev kadınlarına emeklilik imkanı sağlanması ve Bağ-Kur'lu küçük esnafların prim günlerinin eşitlenmesi bulunuyor. Ev kadınlarının emeklilik süreçlerinin desteklenmesi amacıyla devlet, isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini karşılayacak.

EV KADINLARININ EMEKLİLİK İÇİN AYLIK ÖDEYECEĞİ TUTAR

Mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6,400.80 TL olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme kapsamında devletin sağlayacağı 2,133.60 TL destek ile ev kadınları, ayda 4,267.20 TL ödeyerek emekli olabilecekler.

EMEKLİLİK YAŞI ÇOCUK SAYISINA GÖRE ESNETİLECEK Mİ?

Emeklilik yaşının, kadınlar için çocuk sayısına göre esnetilmesi de tartışma konusu. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma oranı modelinin, çocuk sayısına göre çalışan kadınlar için de genişletilmesi planlanıyor.

BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISINDA EŞİTLİK

Bağ-Kur’lu küçük esnafların uzun zamandır beklediği prim günlerinin eşitlenmesi önemli bir gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu düzenlemeyle küçük esnafların prim günleri SSK’lı çalışanlarla aynı seviyeye getirilecek ve 9 bin prim günü olanlar için bu sayı 7 bin 200 güne düşürülecek.

BAĞ-KUR'LU ESNAFA 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

Bu düzenleme, Bağ-Kur’lu esnaflara 5 yıl erken emeklilik fırsatı sunacak ve 10 veya daha az çalışanı olan küçük esnaflar bu düzenlemeden yararlanabilecek. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaflar ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafların prim gün şartı 9 binden 7 bin 200'e indirilecek. Ancak bu tarihten sonra sigortalı olanların, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartını da tamamlamaları gerekecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.