Ücretli poşet uygulamasıyla ilgili olarak poşet fiyatlarının anormal seviyelere ulaşması dikkat çekiyor. Fırsatçılığın birçok alanda kendini gösterdiği gibi, ücretli poşetlerdeki yüksek fiyatlar da tüketicilerin endişe kaynağı haline geldi. 2019'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama, plastik poşet ve ambalaj kullanımını önemli ölçüde azaltmayı amaçlamaktadır. Ancak, son zamanlarda yapılan uygulama, keyfi bir ticarete dönüşmüş gibi görünmektedir.
POŞET FİYATLARI CAN SIKIYOR
Marketlerde yıllardır fiyatı değişmeyen plastik poşetler hala 25 kuruşa satılmaya devam ediyor. Ancak, son zamanlarda poşetlerde yer alan markalı ibareler nedeniyle artan fiyatlar vatandaşlar arasında şaşkınlık yarattı.
Son zamanlarda kozmetik ve giyim mağazalarının, müşterilerden 5-10 TL gibi rakamlar talep etmesi, genel rahatsızlığa neden oldu. Müşteriler, parasını ödedikleri logolu poşetlerde markanın ücretsiz reklamını yaparken, herhangi bir standart olmadan farklı ücretlendirilmelerin keyfi olduğunu düşünüyor.
FAZLADAN GELİR SAĞLANIYOR
Yüksek tutarda alışveriş yapan vatandaşların poşet satın almak zorunda kalması ve poşet fiyatlarına yapılan zamlar, genel bir tepkiyle karşılanıyor. Bazı firmalar, alışveriş tutarına bağlı olarak müşterilere bazen ücretsiz poşet sağlarken, bu durumun vatandaşın aleyhine olduğu düşünülüyor. Büyük zincir mağazalar, alışveriş sonrasında müşteriden değerinden fazla ücret talep ederek hem marka reklamını yapıyor hem de ek gelir elde ediyor.
MASRAFLAR MÜŞTERİYE ÖDETİLİYOR
Son dönemde en çok tartışılan konulardan biri olan poşet ücretleri, işletmenin masraflarının tüketicilere yansıtılma şekli olarak karşımıza çıkıyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bu konuya ilişkin olarak Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, marketlerde satılan poşetlerde belirli bir standartın olduğunu belirtirken, giyim ve kozmetik mağazalarının kendi fiyat politikalarını uygulayarak müşterilere logolu poşetleri farklı fiyatlardan sattığını ifade etti. Şahin, bu durumun tüketicilerden hem alışveriş yapılmış olmasını hem de logolu poşet için ayrıca ücret ödenmesini gerektirdiğini, işletmelerin bu şekilde masraflarını tüketicilere yüklediğini vurguladı.
HEM REKLAMINI YAPIYORUZ HEM ÜCRET ÖDÜYORUZ
Şahin, işletmelerin poşet satmak istiyorsa logosunu satması gerektiğine işaret ederken, reklam yapıp müşterinin poşetlere para vermesinin yanlış olduğunu vurguladı. Reklamın karşılıksız olması gerektiğini belirten Şahin, bu durumun sadece plastik poşetler için değil, karton ve bez torbalar için de geçerli olduğunu ifade etti. Vatandaşın poşete ücret ödemek zorunda kalmasının haksız olduğunu dile getiren Şahin, örneğin 8-9 liraya ekmek alırken poşete para ödenmediğini, ancak 500 liralık bir pantolon alındığında ücret ödendiğini belirterek, mağazaların 5 liradan 1000 tane poşet satsa büyük bir kar elde edeceğini vurguladı.
FİYATLARI İŞLETMELER BELİRLEYEBİLİR
GEKADER Kurucu Başkanı Fatih Eren, Bakanlığın yayınladığı ücretli poşet tarifesinin dışında herhangi bir uygulamanın referans alınamayacağını belirtti. Plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin düzenleme ve sınırlamaların işletmeler tarafından getirildiğine dikkat çeken Eren, kağıt, karton, tekstil gibi malzemelerden yapılan torbaların satış noktalarında uygulanan ücretlerin işletmelerin kendi kararlarına bağlı olduğunu vurguladı.